Начало Водещи Кьовеши даде за пример българския офис на европрокуратурата. Денков: За съжаление България...

Кьовеши даде за пример българския офис на европрокуратурата. Денков: За съжаление България не намери своя Фалконе

193
Лаура Кьовеши и Николай Денков
Снимка: БТА

Представителката на европейската прокуратура за България сподели, че българският офис може да послужи като положителен пример по сравнение с другите офиси. Тя изрази това мнение след като се срещна с премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел.

„Като сравнявам българския офис с другите, виждам, че сме установили добри стандарти тук“, добави Кьовеши.

Президентът Денков изрази надежда, че в близките седмици парламентът „ще бъде на висота“ и ще гласува промените в законодателството, свързани с борбата с корупцията, правомощията на Висшия съдебен съвет и главния прокурор.

„Една от основите на цивилизацията е системата за правосъдие. Всеки успешен преход изисква смели личности, които да изградят и подкрепят структурите на правосъдието“, заяви Денков.

„За съжаление, през последните години България не успя да генерира собствени герои, които да направят необходимите промени. Обаче в последната година, под натиска отвън и осъзнавайки необходимостта, България прави значителни промени в законите и структурите, които трябва да се борят с корупцията и да я направят по-развита европейска държава“, коментира премиерът.

Денков разказа, че правителството е било запознато със схемите, по които „Лукойл“ е избягвал санкциите за руски петрол.

„Вече сме предприели мерки. Увеличихме данъците, които „Лукойл“ трябва да плаща, за да намалим излишните печалби, цитирани в материала, и съответно да намалим финансите, които достигат до Русия, и да увеличим средствата, които попадат в бюджета на България. Това е нещо, което можем да направим и вече сме го направили“, заяви Денков, цитиран от БНР.