Начало България КСНС възглави собствената си несъстоятелност

КСНС възглави собствената си несъстоятелност

24
КСНС при президента не откри заплахи заради конфликта Израел-Иран. Чакаме мигрантска вълна

Последното събрание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента запомни се с тържественост и безпомощност.

Това произтича както от факта, че съветът не беше свикал повече от две години, така и от политическите маневри на висши държавни служители. Въпреки че поредицата от извънредни събития в Близкия изток беше причината за изненадващото събрание, то предизвика контроверсии относно спазването на закона.

Безсмислиците на извънредната ситуация

Събранието на КСНС се счита за извънредно поради напрежението в региона, въпреки че не отговаря на законовите дефиниции за извънредно заседание. Вместо конструктивни разговори за международната сигурност, съветът демонстрира безпомощност и малко действие.

Проблемът с КСНС е, че не произвежда съдържание, а само форма, което го прави политически театър. Съветът се появява като символ на националната сигурност, но не действа като такъв.

Надценената роля на КСНС

Законът за КСНС е кратък, но се съблазнява с много закачки. Съветът не достига до консенсус по важни теми и по-скоро се използва за политически игри от висшите държавни служители.

Президентът отправи препоръки за по-голяма сигурност, които обаче изглеждат като само един формален акт. Съветът, който трябва да бъде съветващ орган, се отдалечава от своята роля и вместо това става арена на политически манипулации.

Бъдещето на КСНС

Недостатъците на съвета се отразяват в безпомощността му и липсата на конструктивни решения. Време е за промяна в работата на КСНС и за по-голямо съответствие със законите и с нуждите на страната.

Самият съвет трябва да се фокусира върху стратегическите цели за националната сигурност, вместо да се занимава с театралности и политически игри. Ако не се направи тази промяна, съветът ще започне да губи смисъла си и ще се превърне в празна формалност.