Начало Свят Кремъл потвърди: Един от разменените затворници е работил за тайните служби

Кремъл потвърди: Един от разменените затворници е работил за тайните служби

44
Вадим Красиков
Снимка: БТА

Професионалният убиец Вадим Красиков, върнат от Германия в Русия, е бил част от Федералната служба за сигурност на Русия и се е служил в специалните части на ФСС „Алфа група“, съобщи Ройтерс, цитирайки Кремъла.

Красиков е осъден от германски съд за убийството на бивш чеченски сепаратист в берлински парк през 2019 г.

След като слязъл от самолета в Москва, той беше прегърнат от президента Владимир Путин.

По думи на говорителя на Кремъла Дмитрий Песков, размяната на затворници е била договорена между ФСС и ЦРУ.

Германия съобщи, че е била наредена да освободи агента на ФСС Вадим Красиков, въпреки протестите на федералната прокуратура, предаде Франс прес.

Говорителката на германското министерство на правосъдието Мари-Кристин Фукс заяви, че прокурорът представил „много съществени аргументи“ в полза на доизлежаването на присъдата на Красиков.

През 2021 г. той беше осъден на доживотен затвор за убийството в центъра на Берлин на бивш чеченски сепаратист и излежаваше присъдата си в германски затвор.

Министърът на правосъдието Марко Бушман обаче реши, че задържането на Красиков би представлявало риск за Германия и нейните интереси във външната политика и сигурността.

Политзатворници срещу убийци: каква размяна направи Русия

Министърът поиска освобождаването на Красиков от главния прокурор, който после беше прехвърлен в Русия, където го посрещна Владимир Путин.

Министърът призна, че това са „болезнени отстъпки“.

Един принцип обаче беше решаващ за мен, макар да имаше съмнения – свободата на затворниците (които ще бъдат пуснати от Русия и Беларус – бел. ред.)“, каза той.

Освобождаването на Красиков беше главното искане на Кремъла при размяната на затворници, най-голямата след края на Студената война.

Решението обаче предизвика критики в Германия, от семейството на жертвата на агента на ФСС, „Амнести интернешънъл“ и медиите.

Русия иска да освободи още затворници, държани в САЩ.

Това съобщи руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов.

Десетки руснаци все още са в американските затвори и гледат с надежда към родината си в очакване на часа на освобождаване“, написа Антонов.

„Те са зад решетките в резултат на лов на руснаци от американските тайни служби“, допълни той.

Много политически затворници, държани в руски затвори, също се надяват на освобождаване.

След размяната на затворници, страховете нарастват, че Русия може да задържи още западни граждани за размяна за руснаци в чужбина.

Приветства предизвиканите от освобождаването от САЩ на хакера Роман Селезньов, Владислав Клюшин и агента Вадим Коношченок.

Те бяха посрещнати в Москва от Владимир Путин.

Въпреки това, Кремъл изключва бързи промени в преговорите за Украйна след размяната на затворници, като посочва, че обсъжданията по двата въпроса са основани на изцяло различни принципи.

Когато става дума за Украйна и по-сложните международни проблеми, принципите са съвсем различни, те са принципите на националните интереси и сигурност“, обяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Преговорите между Киев и Москва, две години след началото на руската инвазия в Украйна, са в застой.

През юни Украйна организира среща на върха за мир в Швейцария

Участваха около 100 държави, главно съюзници на Киев. Русия не беше поканена, а Китай отказа участие.

Въпреки това, Украйна планира да изготви план до ноември, когато трябва да се проведат избори в САЩ, които са от особено значение за Киев.

Този план е предвиден да послужи като основа за бъдеща среща на върха за мир, където ще бъде поканена и Русия.

Украинският президент Володимир Зеленски изрази това желание в интервю за няколко френски медии, включително АФП.

От своя страна, Владимир Путин наложи условия като изискване за преговорите с Киев – отказ от територии, окупирани от руската армия, и от присъединяване към НАТО, които са неприемливи за Украйна и Запада.