Начало Свят Край на 14-годишната съдебна одисея на Джулиан Асандж. Той се връща у...

Край на 14-годишната съдебна одисея на Джулиан Асандж. Той се връща у дома като свободен човек

44
Джулиан Асандж
Джулиан Асандж/ Снимка; БТА

Основателят на сайта „Уикилийкс“ Джулиан Асандж признава „виновен“ за публикуване на класифицирани документи на американските въоръжени сили, съобщи БТА. Сделката с американското правосъдие слага край на продължилата повече от 10 години съдебна и медийна драма.

Той призна вината си пред съда на остров Сайпан в САЩ Северни Мариански острови по споразумение с прокурорите от Министерството на правосъдието, което му осигурява освобождаване и край на дългогодишния съдебен процес, породил дискусии за свободата на печата и националната сигурност.

Асандж покорно се яви пред съда в черно костюмче и разхлабена вратовръзка.

В рамките на споразумението, ако признае вината си, той ще може да се завърне в родината си Австралия, без да излежава наказание в затвора на САЩ. През последните 5 години той е прекарал времето си в затвора в Обединеното кралство, като се бореше да избегне екстрадиция в САЩ по обвинения по Закона за шпионажа, което можеше да го изправи пред дълги години затвор.

„Като журналист аз призовах моя източник да ми предостави информация, която се считаше за класифицирана, с цел публикуване на тази информация“, заяви той пред съда. „Смятах, че Първата поправка защитава тази дейност, но разбирам, че това е нарушение на Закона за шпионажа“, добави Асандж.

„С това решение, изглежда, че ще може да напуснете тази съдебна зала като свободен човек“, посочи съдията Рамона Манглона.

Американските власти обвиняват Асандж в откриване и публикуване на секретни документи за военните операции в Ирак и Афганистан, което поставя на опасност живота на източници на американския разузнавателен лагер и други лица.

След като се укриваше за 7 години в посолството на Еквадор в Лондон, през 2019 година еквадорските власти отмениха политическото му убежище, което даде възможност на британската полиция да го арестува по молба на САЩ. През последните 5 години той беше зад решетките, докато чакаше решението на британския съд за екстрадиция в САЩ.

Адвокатът на основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж, Дженифър Робинсън, определи освобождаването му като „исторически ден“, информира ДПА.

„Днес е исторически ден. Пуснали край на 14-годишната правна борба и след 14 години Джулиан Асандж може да се завърне у дома си като свободен човек“, заяви Робинсън пред журналисти пред съдебната зала.

Тя също така подчерта, че процесът създава „опасен прецедент“, който трябва да тревожи журналистите по целия свят.

„САЩ се опитват да налагат външнополитическо право над вас без да ви осигурят конституционната защита на свободата на словото. Всеки, който се грижи за свободата на словото и демократичната отговорност, трябва да се противопостави на това“, добави тя.

„Надяваме се, че фактът, че успяхме днес да освободим Джулиан Асандж, въпреки всичко и въпреки едно от най-големите правителства на света, ще подсили надеждата за всички журналисти и публицисти по света, които са лишени от свобода. Призоваваме всеки, който се бори за Джулиан, да продължава борбата и за него и за всички останали с вяра, че ще им гарантираме бъдещата им свобода“, допълни тя.

Вижте още новини от целия свят тук