Начало Водещи Край на 14-годишната съдебна одисея на Джулиан Асандж. Той се връща у...

Край на 14-годишната съдебна одисея на Джулиан Асандж. Той се връща у дома като свободен човек

44
Джулиан Асандж
Джулиан Асандж/ Снимка; БТА

Основателят на сайта „Уикилийкс“ Джулиан Асандж пледира „виновен“ по обвинение, че е публикувал класифицирани документи на американските въоръжени сили, предаде БТА.  Той сключи споразумение с американското правосъдие за това и по този начин бе сложен край на продължилата повече от десетилетие съдебна и медийна сага.

Той призна вината си пред съд на о-в Сайпан в територията на САЩ Северни Мариански острови по силата на споразумение с прокурори от Министерството на правосъдието, което ще осигури освобождаването му и ще сложи край на дългогодишната съдебна сага, която породи полемика за свободата на печата и националната сигурност.

Асандж пристигна в съда малко преди началото на заседанието, облечен в тъмен костюм и с разхлабена вратовръзка.

Макар и сделката да предвижда той да признае вината си, тя ще му позволи да се върне в родната си Австралия, без да бъде вкаран в американски затвор. Той лежа в затвор в Обединеното кралство през последните 5 години, докато се бореше да не бъде екстрадиран в САЩ във връзка с обвиненията по американския Закон за шпионажа, заради което можеше да бъде осъден на дълги години лишаване от свобода.

„Работех като журналист и насърчих мой източник ми да ми предостави информация, за която се казваше, че е класифицирана, за да публикувам тази информация“, каза той пред съда. „Смятах, че Първата поправка защитава тази дейност, но приемам, че това е било в нарушение на Закона за шпионажа“, допълни Асандж.

„С тази присъда, изглежда, ще можете да излезете от тази съдебна зала като свободен човек“, заяви съдия Рамона Манглона.

Вашингтон обвинява Асандж, че е откраднал и публикувал секретни документи от военните операции в Ирак и Афганистан и по този начин е застрашил живота на източници на американското разузнаване и на други хора.

След като се укриваше в продължение на 7 години в посолството на Еквадор в Лондон, еквадорските власти отмениха през 2019 г. решението си за предоставяне на политическо убежище. Това даде възможност на британската полиция да го арестува по искане на САЩ. Той прекара последните 5 години зад решетките, докато чакаше решението на британски съд дали да бъде екстрадиран в САЩ.

Адвокатката на основателя на сайта „Уикилийкс“ Джулиан Асандж – Дженифър Робинсън – описа освобождаването му като „исторически ден“, съобщи ДПА.

„Днес е исторически ден. Той слага край на 14 години правни битки и накрая, след 14 години, Джулиан Асандж може да се завърне у дома си като свободен човек“, заяви Робинсън пред репортерите пред съдебната зала.

Същевременно тя заяви, че процесът е поставил „опасен прецедент“, който трябва да бъде „притеснителен“ за журналистите по света.

„САЩ се опитват да упражняват екстериториално право над всички ви без да ви дадат конституционната защита на свободното слово. Всеки, който го е грижа за свободното слово и демократичната отговорност, трябва да се опълчи на това“, заяви тя.

„Надявам се фактът, че днес успяхме да освободим Джулиан Асандж въпреки всичко и въпреки едно от най-могъщите правителства на света, ще даде надежда за всички журналисти и публицисти по света, които са вкарани в затвора. Ние призоваваме всеки, който се бори за Джулиан, да продължи да се бори за него и за всички останали с надежда, че ще осигурим и тяхната бъдеща свобода“, допълни тя.

Още международни новини – четете тук