Начало Водещи Край на тапите: Пускат за движение най-дългия тунел в България

Край на тапите: Пускат за движение най-дългия тунел в България

204
Тунел Железница
Снимка: БНТ

От утре най-дългият тунел в България, тунел „Железница“, ще бъде отворен за движение. Той е дълъг 3 километра и е част от новия участък на автомагистрала „Струма“ между Благоевград и Симитли, който се забави заради укрепването на свлачища в района. Следващият етап от проекта е изграждането на трасето през Кресненското дефиле.

Тунел „Железница“ ще е най-дългият и най-модерен тунел в България. Той е с дължина близо 3 километра и има площадка за хеликоптер на южния си портал към Симитли. Тунелът е изграден по най-модерни технологии с всички необходими системи за защита и интелигентно управление на трафика, както и 540-метров виадукт.

Регионалният министър Андрей Цеков коментира, че тунелът можеше да бъде пуснат по-рано, но в района имаше много свлачища, които бяха укрепени през 2023 година.

Откриването на тунела ще подобри комфорта на пътуване към Гърция като ще предотврати колоните от автомобили, които се образуваха на кръговото при Благоевград. Следващата стъпка е завършването на целия участък през Кресненското дефиле – общо 22 километра.

„Първо ще се изгради източното трасе, то е скоростен път с две ленти в посока и когато се изгради ще се пренасочи цялото движение, за да се освободи пътят през дефилето и да се реконструира“, коментира Красимир Найденов, ръководител на проекта.

Заради многото инциденти в Кресненското дефиле бяха поставени разделители, които спират задминаването и предотвратяват катастрофи. Такива разделители вече се използват и в други разделници като Искърското дефиле и пътя Русе – Бяла. Следващите седмици ще бъде открит и нов 13-километров участък от магистрала Видин – Ботевград, а в края на годината ще бъде готов и последният участък от АМ „Европа“.

За още новини от деня, моля, посетете нашия сайт