Начало Свят Крайната десница във Франция с историческа победа на първия тур от парламентарните...

Крайната десница във Франция с историческа победа на първия тур от парламентарните избори

29
Снимка: АП
Снимка: АП

Крайнодясната партия „Национален сбор“ (НС) на Марин льо Пен отбеляза исторически успех на първи тур на парламентарните избори във Франция, но окончателният резултат от гласуването ще зависи от междупартийните преговори преди втори тур в неделя, съобщи Ройтерс.

Партията „Национален сбор“ и нейните съюзници събраха 33% от гласовете, следвани от левия блок „Нов народен фронт“ с 28% и центристите на президента Еманюел Макрон, които получиха едва 20% от гласовете, според официалните резултати, публикувани днес от вътрешното министерство на Петата република.

Това се счита за поражение за президента, който свика предсрочни избори, след като загуби от „Националния сбор“ на изборите за Европейски парламент в началото на юни.

Сегашният път „Национален сбор“ може да сформира правителство, но това зависи от резултата на втория тур на 7 юли и от възможното обединяване на други партии около кандидатите с по-големи шансове за влизане в националния парламент във Франция.

Лидерите както на левия „Нов народен фронт“, така и на центристкия съюз на Макрон, обявиха, че ще оттеглят кандидатите си в определени райони, ако друг кандидат има по-голям шанс за победа над НС в неделя.

Крайната десница е по-близо до властта сега, отколкото някога. Льо Пен се опитва да подобри имиджа на партията, която е обвинявана в расизъм и антисемитизъм – стратегия, която се оказва ефективна с оглед на гнева на избирателите към Макрон, високите разходи на живот и загрижеността за имиграцията.

Ако „Националният сбор“ стане правителство, ще повдигне въпроси за посоката на Европейския съюз, като изрази своето съпротивление на по-нататъшната европейска интеграция.

Депутатите от „Националния сбор“ настояха дясноцентристките „Републиканци“, които спечелиха по-малко от 7% на първия тур, да се оттеглят от районите, където това може да помогне на крайната десница.

„Републиканците“, които са делили партията си преди изборите, и част от тях са се присъединили към НС, засега не са коментирали предложението.

Кандидатите от първия тур имат до утре вечер да обявят дали ще участват във втория, съобщи БТА.