Начало Новини КосоваПрес: Курти: Нашите полицаи доказаха, че не щадят дори живота си за...

КосоваПрес: Курти: Нашите полицаи доказаха, че не щадят дори живота си за защита на законността

44
КосоваПрес: Курти: Нашите полицаи доказаха, че не щадят дори живота си за защита на законността

На 25-ата годишнина от създаването на косовската полиция (КП) държавните лидери отдадоха почит на полицаите, загинали при изпълнение на служебния си дълг, и оцениха високо отдадеността и ангажираността на служителите на тази институция за защитата на суверенитета и териториалната цялост на Косово. Това предаде за БТА агенция КосоваПрес.

Президентът на Косово Вьоса Османи каза, че през този четвърт век косовската полиция продължава да бъде една от най-надеждните и уважавани институции в нашата страна, като влияе върху изграждането на общество, в което законът и редът надделяват.

Османи подчерта, че приносът на служителите на косовската полиция е ключов за защитата на териториалната цялост и суверенитета на страната ни.

Като оцени саможертвата на полицаите, загинали при изпълнение на служебния си дълг, държавният глава подчерта, че КП трябва да продължава да развива своя капацитет и способности със сигурни стъпки, за да бъде готова да отговаря на нови заплахи.

Междувременно премиерът на Косово Албин Курти заяви, че чрез дадената клетва, косовските полицаи са доказали, че не щадят дори живота си за защита на законността и конституционността на страната ни.

Курти подчерта, че действията на косовската полиция при последователните нападения в последните три години от престъпни групи, ръководени от Сърбия, са доказали, че с професионализъм и смелост се постигат резултати в мисията за върховенство на закона, защитата на живота на гражданите, държавния суверенитет и териториалната цялост.

Министърът на вътрешните работи Джелал Свечля каза, че създаването на Косовската полицейска служба е било необходимост на времето и страната.

Свечля подчерта, че тясното сътрудничество и обмяната на опит със служителите на международните мисии, както и непрекъснатата отдаденост на полицаите са направили така че косовската полиция днес да е най-надеждната институция за нашите граждани.

Генералният директор на косовската полиция Газменд Ходжа каза, че през тези 25 години е доказано, че тази институция е изградена върху силни основи за защита на държавата Косово и нейните граждани.

Той каза, че косовската полиция продължава да бъде пазител на закона, реда и правата на гражданите, като допринася за стабилността и сигурността на страната ни.

Ходжа подчерта, че КП е постигнала високо ниво на професионализъм и сътрудничество с местни и международни институции.

Химнът на косовската полиция беше изпят днес за първи път на церемонията по случай 25-ата годишнина от нейното създаване.

На 6 септември 1999 г. мисията на ОССЕ в Косово, в съответствие с Резолюция 1244 на ООН, откри полицейско училище и започна обучението на кандидати за служители на косовската полиция.

(Това е новина от деня в Косово, избрана от агенция КосоваПрес за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Косово да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)