Начало Новини КосоваПрес: Джордж Робъртсън: Сигурността на Косово е важна за НАТО, няма...

КосоваПрес: Джордж Робъртсън: Сигурността на Косово е важна за НАТО, няма опасност от война

54
КосоваПрес:  Джордж Робъртсън: Сигурността на Косово е важна за НАТО, няма опасност от война

Бившият генерален секретар на НАТО лорд Джордж Робъртсън заяви, че безрезервно осъжда терористичното нападение, което се случи миналата година в село Банска близо до Звечан (Северно Косово), съобщи за БТА агенция КосоваПрес.

Настоявайки виновните да бъдат изправени пред съда, Робъртсън заяви пред КосоваПрес, че е необходимо да се сложи край на насилието в региона и да се промени имиджът на Западните Балкани от проблемна зона в нещо, което допринася за по-широката европейска сигурност.

По тази причина той подчертава, че сигурността на Косово е изключително важна за Запада и НАТО. Макар да казва, че не съществува риск от нова война в региона, той изразява загриженост, че ако Русия успее да осъществи военната си агресия срещу Украйна, то Западните Балкани ще бъдат поредната зона, в която руският президент Владимир Путин ще създава проблеми.

Робъртсън, който е бил министър на отбраната на Великобритания по време на бомбардировките на НАТО в Косово, заявява пред КосоваПрес, че сигурността в Косово и региона ще бъде важна в бъдеще, тъй като ще доведе до повече инвестиции и нарастване на капитала за новото поколение.

„Сигурността на Косово е от огромно значение и затова и НАТО подсили войските си тук… Ето защо сигурността в тази страна ще има значение в бъдеще, но икономическата сигурност също ще има значение за младото поколение“, каза той.

Според него Западните Балкани имат огромен потенциал, затова западните държави искат най-накрая да видят края на насилието в този район.

„Всяко насилие трябва да бъде осъждано и аз го осъждам безрезервно. Но в крайна сметка трябва да видим края на насилието в целия този регион. Този регион има огромен потенциал, но той трябва да промени имиджа си на проблемен район и да се превърне в район, който допринася за по-широката европейска сигурност“, каза Робъртсън.

Той подчертава, че въпреки сегашното напрежение няма опасност от война в Западните Балкани, но според него Русия се намесва в региона чрез кибервойна.

Робъртсън добавя, че е много важно европейските държави да се обединят, за да гарантират, че Путин няма да успее в Украйна.

Според него, ако Путин успее в Украйна, то Западните Балкани ще бъдат още една област, където той ще създаде проблеми.

Говорейки за стремежа на Косово към членство в НАТО, Робъртсън казва, че пълноправното членство на Косово в НАТО ще донесе траен мир в региона.

Той обаче отбелязва, че членството вече е въпрос на настоящите структури на най-големия северноатлантически военен съюз.

„Членството в НАТО е въпрос на организацията на НАТО. Аз съм бивш генерален секретар, нямам никакъв контрол върху това, което се случва днес“, заключава Робъртсън.

Бившият генерален секретар на НАТО лорд Джордж Робъртсън остана в Косово през тази седмица в чест на 25-годишнината от освобождението на Косово.

(Това е новина от деня в Косово, избрана от агенция КосоваПрес за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Косово да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)