Начало Новини "Кориън еър" поръча 40 самолета за дълги разстояния от "Боинг"

"Кориън еър" поръча 40 самолета за дълги разстояния от "Боинг"

34
"Кориън еър" поръча 40 самолета за дълги разстояния от "Боинг"

Южнокорейската компания „Кориън еър“ (Korean Air) поръча на американския производител на самолети „Боинг“ (Boeing) 20 широкофюзелажни самолета „777Екс“ (777X) – модел, който все още не е получил сертификат, както и 20 самолета от модела „787 Дриймлайнър“ (787 Dreamliner), предаде Франс прес. Това се случи днес по време на първия ден на авиоизложението Фарнбъро във Великобритания, което ще продължи до 26 юли. 

Договорът, който включва и опция за 10 допълнителни самолета „Боинг 787“, възлиза на повече от 15 милиарда долара по каталожна цена. Президентът и главен изпълнителен директор на южнокорейската компанията Уолтър Чо заяви, че очаква първата доставка да се случи през 2028 година и допълни, че се надява самолетите да пристигнат „навреме“.

Този договор почти ще удвои поръчките на „787 Дриймлайнър“ на авиокомпанията „преди очакваното сливане с „Ейшиана еърлайнс“ (Asiana Airlines)“, казаха от „Боинг“ в прессъобщение.

„Кориън еър“ обяви в края на 2020 година споразумение за закупуването на местния си конкурент „Ейшиана еърлайнс“ за 1,4 милиарда евро, за да консолидира позицията си, отслабена от пандемията от КОВИД-19. Действията по сливането получиха одобрение през февруари от Европейската комисия, но остават в очакване на зелена светлина от американските органи за защита на конкуренцията.

„Самолетите на „Боинг“ изиграха съществена роля за „Кориън еър“ през последните 50 години“ и поръчаните самолети „ще продължат да подкрепят дългосрочните цели на авиокомпанията за устойчивост и растеж“, заяви в прессъобщение Стефани Поуп, главен оперативен директор на американския самолетостроител и изпълнителен вицепрезидент, с основна отговорност за ръководството на бизнеса с търговски самолети.

През март „Кориън еър“ обяви и поръчка от европейския производител „Еърбъс“ (Airbus) за 33 самолета „Ей350“ (A350) на стойност 13,7 милиарда долара.

Малко по-рано днес американската компания „Нешънъл еърлайнс“ (National Airlines) обяви поръчка от „Боинг“ за четири товарни самолета „777-200“ – широкофюзелажни самолети, предназначени да се справят със световния ръст на онлайн търговията.

С този договор от американския самолетопроизводител започнаха серията си от поръчки, традиционни за изложения като това в Фарнбъро, въпреки че компанията в момента набляга на разрешаването на своите проблеми с производството и качеството, които са изпаднали в дълбока криза.