Начало Водещи Конференцията за климата КОП28 в Дубай е сред най-мащабните събития в политическия...

Конференцията за климата КОП28 в Дубай е сред най-мащабните събития в политическия календар

179
КОП28 в Дубай
Снимка: БТА

Редуциране на вредните емисии в атмосферата, постепенно изпращане на използването на изкопаеми горива, предоставяне на финансова помощ от богатите на бедните страни за постигане на тези цели – това са някои от ключовите теми, около които се очакват дебати на Климатичните преговори КОП28 (COP28) в Дубай. Събитието започва на 30 ноември и ще продължи до 12 декември, съобщи АФП, цитирана от БТА.

През 2015 г. в Париж страните по Рамковата конвенция на ООН за изменение на климата (198 страни) се ангажираха да ограничат, ако е възможно, ръста в глобалните температури до 1,5 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха. След това очертаха национални траектории за намаляване на парниковите газове. Настоящите ангажименти, обаче, водят света към по-горещ климат с 2,8 градуса по Целзий до 2100 г.

Следователно, просто обещанията не са достатъчни. Необходимо е конкретно прекратяване на действието на основния източник на вредни емисии – изкопаемите горива, които съставляват 80% от глобалното потребление на енергия, посочи АФП.

През КОП26 в Глазгоу беше обсъждано масово намаляване на използването на въглища. Отказът от петрол и газ е невъзможен преди да бъде изградена „енергийна система на бъдещето“, без да се рискува глобален икономически хаос, заяви президентът на КОП28 Султан ал Джабер, който е и ръководител на петролната и газовата компания на ОАЕ, отбелязва АФП.

Финансовата помощ за бедните страни е ключова в тези преговори. Организациите на ООН и експерти посочват, че повече от 2000 милиарда щатски долара годишно ще са нужни до 2030 г., за да се финансира адаптирането към климатичните промени и развитието на тези страни.

Споровете за следващото домакинство на КОП29 също разпалват геополитическите напрежения. Държавите от Източна Европа претендират, но Русия блокира избора им.

Годишните срещи за климата са едно от най-мащабните дипломатически събития в годишния политически календар. България ще участва за първи път на КОП28 със свой щанд, където ще представи български компании, финансиращи институции и учени.

Още новини от деня – четете тук