Начало Новини Конституционният съд на Босна и Херцеговина обяви изборен закон на босненската Република...

Конституционният съд на Босна и Херцеговина обяви изборен закон на босненската Република Сръбска за противоконституционен

29
Конституционният съд на Босна и Херцеговина обяви изборен закон на босненската Република Сръбска за противоконституционен

Конституционният съд на Босна и Херцеговина отмени изборен закон, приет от босненската Република Сръбска по-рано тази година, защото с него „се поемат правомощия на държавните институции на Босна“, съобщи регионалната телевизия Ен1.

Законът беше приет през април от депутатите в Република Сръбска, като с него се прехвърлят правомощията за провеждане на избори от централните правителствени институции на Босна на местните босненски сръбски власти. Този ход бе в отговор на промените в изборния закон на Босна, наложени от върховния представител на международната общност Кристиан Шмит.

„Спорният закон не е в съответствие с конституцията на Босна и изборния закон на Босна, защото с (него) се поемат правомощия на институциите на Босна“, гласи решението на съда, публикувано вчера вечерта.

Съгласно условията на Дейтънското мирно споразумение, сложило край на междуетническата война в Босна в периода 1992 – 1995 година, страната е разделена на две полуавтономни части – Република Сръбска, населена предимно с босненски сърби, и Мюсюлманско-хърватската федерация (Федерация Босна и Херцеговина), където живеят босненски мюсюлмани (бошняци) и босненски хървати. Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, но двете части са свързани чрез общи институции на държавно равнище, включително съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация. Върховният представител на международната общност следи за изпълнението на Дейтънското споразумение.

През юли Конституционният съд на Босна отмени временно изборния закон на Република Сръбска, тъй като според съдиите „съществува опасност документът да подкопае политическата стабилност в страната“.

Радиотелевизията на Република Сръбска (РТРС) определи съда като „закърнял“ и непълен, защото в него няма съдии представители на съставната част, тъй като те бойкотират работата му.

През май Конституционният съд също така отхвърли закон, приет от Република Сръбска, който откриваше възможност сръбската част на Босна да експроприира общонационална собственост.

Президентът на  Република Сръбска Милорад Додик в момента е съден за отказ да изпълни решенията, взети от върховния представител на международната общност в Босна Кристиан Шмит.