Начало България Конкурс за есе се организира по случай 200 години от рождението на...

Конкурс за есе се организира по случай 200 години от рождението на Станислав Доспевски

34
Конкурс за есе се организира по случай 200 години от рождението на Станислав Доспевски

По случай 200 години от рождението на художника Станислав Доспевски Община Самоков и адвокатска кантора „Разреши Ме“ организират национален конкурс за есе, съобщи пред БТА Кирил Москов, представител на кантората. 

Той каза, че темата на конкурса е „Станислав Доспевски – самоковецът, озарил Българското възраждане“. Всеки може да участва. Любителите на историята и литературата трябва да напишат есе до пет страници, шрифт Times New Roman, калибър 12. 

Жури от писател и историк ще оцени есетата, а техническо лице ще преглежда за плагиатство. Творбите ще бъдат публикувани и на фейсбук страницата на местния сайт „Самоков 365“, като читателите също могат да изберат свои победител и да повлияят за първото място, но основно журито ще има думата. Няма възрастови ограничения, а участниците ще бъдат оценявани и за историческа достоверност, като всеки ще може да влезе в „сферата на допустимата фантастика“. 

Три парични награди ще бъдат връчени за първите три есета. От Община Самоков ще връчат грамоти и плакети. 

Срокът за предаване на есетата е 1 август в Младежки дом – Самоков. Те трябва да бъдат предадени на електронен и хартиен носител. Победителите ще бъдат обявени на официалния сайт на Община Самоков на 10 август, а награждаването ще бъде в седмицата, когато планинската община чества празника си. 

По думите на Москов идеята за конкурса е да се покажат положителни послания от Самоков.

Станислав Доспевски е един от създателите на българската реалистична живопис и на светската живопис. Той е реформатор на църковната живопис в България през епохата на късното Възраждане. Представител е на Самоковската художествена школа, художник и революционер. Станислав Доспевски с рождено име Зафир Зограф е роден на 3 декември 1823 г. в Самоков. Син е на видния представител на Самоковската художествена школа художника-иконописец Димитър Зограф. Той е внук на основоположника на Самоковската художествена школа Христо Димитров и племенник на прочутия художник Захари Зограф.

Повече за живота и делото на Станислав Доспевски вижте тук. 

Както БТА писа, през 2023 година по случай 200-годишнината от неговото рождение в Самоков бе подредена изложба с негови творби. В самоковското село Доспей откриха и Културен дом, носещ неговото име.