Начало Водещи Комисия отхвърли на първо четене закона на „Възраждане“ за чуждите агенти

Комисия отхвърли на първо четене закона на „Възраждане“ за чуждите агенти

39
"Възраждане"
Снимка: БТА

3аконопроектът на „Възраждане“ за чуждите агенти бе отхвърлен на първо четене в парламентарната Комисия за култура и медии – с 6 гласа „против“, два гласа „за“ и 2-ма „въздържали се“.

Законът, който предлагат националистите, предвижда регистрация на неправителствени организации и медии в специален регистър като „чужди агенти“, ако получават финансиране от чужбина.

Депутатите от проруската партия твърдят, че законопроектът е копиран от американския закон за чуждите агенти. По този начин те отбягват твърденията, че законът по-скоро е заимстван от руския закон.

Законът за чуждите агенти бил копиран от САЩ? Май не е точно така

Сравнение на законодателството показва, че в сравнение с американското законодателство, текстовете на „Възраждане“ се различават драстично.

„Възраждане“ внасят законопроекта за четвърти път в Народното събрание.

По време на дебатите в комисията Манол Пейков от ПП-ДБ обясни, че според американския закон за чуждестранни агенти се обявяват хора, които работят за чуждестранни правителства, пише „Сега“.

“Тук (законът на “Възраждане”, б.р.), ако получиш финансиране от чужда страна, си обявен за чуждестранен агент”, каза Пейков. Костадинов отговори, че законът не забранява получаването на стипендии или търговски дейности на училищата с чуждестранни фирми. “Бизнесът си е бизнес”, заключи той.

Тома Биков от ГЕРБ каза, че на сайтовете на медиите, върху които са се прицелили “Възраждане”, е обявено от кои организации са взели пари. “Вие искате да им сложите лепенка какви са, но това го има – казва се банер”. След което заяви, че се притеснява от духа, който се създава.

“Как точно ще хванем тези, които вземат руски пари и не ги декларират? Едните да се пишат чужди агенти, а другите – не. Това не създава равнопоставеност”, заяви Биков, цитиран от „Сега“.

Хюсеин Хафъзов от ДПС също каза, че огромна част от организациите реално декларират откъде са им приходите и донорите им ги задължават за това. “Няма да подкрепя този закон, защото смятам, че това е репресивен закон, защото се вкарва с идеята една част от българския народ да бъдат наречени “национални предатели”, каза Хафъзов. След което се впусна в обяснения за разделението в българския народ, създаването на политически врагове и ограничаването на политически права.

Според лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов реакцията на “всякакви псевдограждански организации и медии, финансирани от чужбина, показват, че нашето общество е пропито и зависимо икономически и политически от идващо отвън влияние”. Костадинов каза, че с този закон “ще имаме автентични говорители, а не говорители на чужди посолства”. Той за пореден път повтори, че националистите са използвали като шаблон американския закон, а не този на Кремъл. И изтъкна, че във Франция на 25 юли е бил приет закон за чуждестранните агенти.