Начало Новини Комисията по помилване към президента на Северна Македония подаде колективна оставка, Гордана...

Комисията по помилване към президента на Северна Македония подаде колективна оставка, Гордана Силяновска я е приела

64
Журналистически сдружения настояват случаят с ареста на журналиста Фуркан Салиу да бъде разследван от отдела за вътрешен контрол на МВР

Членовете на Комисията по помилване към президента на Република Северна Македония са подали колективна оставка, в съответствие с техните лични и професионални принципи, съобщават от кабинета на президента на страната.

„Президентът Силяновска-Давкова прие подадената оставка от проф. д-р Методия Каневчев, проф. д-р Гордан Калайджиев, проф. Д-р Арлинда Кадри Шахинович, д-р Зора Митич, магистър Ана Георгиева- Ивановска и Айтен Шакири. В следващия период президентът (на Република Северна Македония) Гордана Силяновска-Давкова ще проведе консултации за новия състав на комисията, както и за институционалните и правни слабости, които съществуват в системата за помилване на осъдени лица”, се казва в съобщението.

Оставката на комисията идва, след като Гордана Силяновска помилва десет осъдени на лишаване от свобода, като сред тях е и един от членовете на наркоклана „Барон“; арестувани при полицейска операция, при която са иззети огнестрелно оръжие, луксозни коли, пари и наркотици; основният подсъдим по дело, свързано с изнудване, шпионаж, незаконно производство, притежание и търговия с оръжие, което предизвика многобройни реакции в страната.

Самата Силяновска заяви, че е поставила подписа си за амнистия под предложението на Комисията за помилване, съставена от експерти и водещи юристи, но посочи и че „личностите наистина са интересни в негативния смисъл на думата”. 

Ден по-късно, един от помилваните беше арестуван веднага, след като е освободен от затвора, по ново обвинение – опит за убийство, съобщиха от МВР и прокуратурата в Скопие, а членовете на Комисията по помилване бяха извикани на среща при Гордана Силяновска.