Начало Водещи Колко даваме и колко получаваме от ЕС?

Колко даваме и колко получаваме от ЕС?

149
пари, евро, валута

Снимка: БТА


Антиевропейските партии и политици в България продължават да разпространяват неверни твърдения за това, че българският данъкоплатец финансира Европа. Недавно се появи нов наратив, който твърди, че България дава пари за Украйна или за мигрантите.

Всъщност реалността е, че България не плаща на Украйна или на мигрантите, нито на ЕС. Напротив, страната получава много повече пари от Европейския съюз, отколкото допринася.

Как се финансира европейският бюджет?

Източниците на приходи на ЕС включват вноски от държавите членки, мита върху вноса на стоки от страни извън Съюза, нови вноски на базата на нерециклирани отпадъци от пластмаса, глоби по отношение на предприятия, които нарушават правилата на ЕС. Размерът на бюджета на Съюза и начина за неговото финансиране се договарят от страните от ЕС няколко години предварително.“

Бюджетът на ЕС се финансира от дял от брутния национален доход на всяка страна, мита върху вноса на стоки от страни извън Съюза, дял от данъка върху добавената стойност, базиран на количеството нерециклирани отпадъци от опаковки от пластмаса, и други приходи.

Почти всички разходи в европейския бюджет финансират различни програми за развитие на страните членки, като само малка част от средствата се използват за администрация и програми в партньорски държави извън ЕС.

Какви са ползите за страната?

България е внесла около 14,16 млрд. лв. в бюджета на ЕС от 2007 до 2021 година. На другата страна, страната е получила над 9,3 млрд. лв. повече, отколкото е дала като вноска в ЕС.

Прогнози се очаква България да внесе около 10 млрд. евро и да получи от ЕС 29 млрд. евро, което я прави нетен получател на средства от Общността.

БВП на глава от населението по Паритет на покупателната способност през 2010 година е бил $15,666, а през 2023 – $32,328. Средният общ доход на домакинство за 2008 година е бил 9297 лева, а през 2022 година – 18 556 лева.

Според показателя БВП на глава от населението по покупателна способност (PPS), България стига до 62% от средния PPS за ЕС през 2022 година, в резултат на интегрирането й в европейската икономика.

Какви са предимствата?

Българската икономика се развива успешно, а доходите на българите се увеличават. Научаваме, че българите вече са по-богати от руснаци, сърби, турци, китайци и много други. На различни показатели, България се доближава до средно развитите европейски страни.

Въпреки всички тези ползи, е интересно да се разгледа и дали и какви средства България получава от Русия и дали те достигат до гражданите или се използват от антиевропейски ориентирани лица, партии и фирми, разпространяващи пропаганда.

Прочетете още актуални коментари тук