Начало Водещи Кой какъв доклад изпрати в прокуратурата и защо

Кой какъв доклад изпрати в прокуратурата и защо

59
Делян Пеевски
Делян Пеевски
Снимка: БТА архив

В навечерието на връчването на третия мандат за съставяне на правителство и непосредствено преди старта на вероятната предизборна кампания, в парламента беше вдигната темата за борбата с корупцията.

Този път срещу нея се обяви съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. Самият той е санкциониран от САЩ и Великобритания по подозрения в корупционни практики.

Днес пред медии той обяви, че изпратил до прокуратурата доклад за съмнения за корупционни практики в „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, като в основата е бившият финансов министър Асен Василев и аферата в Агенция „Митници“.

Бившият шеф на агенцията Петя Банкова беше арестувана, а главният секретар на МВР Живко Коцев напусна поста си заради намесата на името му аферата с контрабанда. Друг основен заподозрян – Николай Николов-Паскал, изчезна непосредствено след арестите, а едва три месеца по-късно съдът позволи на прокуратурата да издаде европейска заповед за ареста му.

Към момента местоположението на Паскал е неизвестно, а Банкова е в ареста с обвинения за участие в организирана престъпна група и за принуда.

Пеевски заяви, че „нито един корупционен скандал не трябва да остане неразкрит. И допълни, че ПП-ДБ опитват „ребрандират като антикорупционна партия“.

Пеевски добави, че тепърва ще разказва как са „потулени делата на цялата коалиция ПП-ДБ, на техния „баща“ Радев“.

Народният представител постави въпроса защо прокуратурата не прави нищо и посочи, че има дела и проверки, по които не се работи като казуса с „Лукойл“ и с натиска над министър Йоловски (Александър Йоловски, министър на електронното управление в кабинета „Денков“- бел. ред.).

Пеевски прати Асен Василев на прокурор

„Искам да знам Христо Иванов – Шехерезадата колко срещи има с шефа на съда и с главния прокурор“, каза Делян Пеевски, но не отговори на журналистически въпроси за кой съд става въпрос и кой главен прокурор.

Часове по-късно стана ясно, че този доклад е внесен от Тошко Йорданов и Станислав Балабанов от ИТН преди три месеца в прокуратурата. Пред журналисти в парламента той заяви, че до този момент прокуратурата не е направила нищо по събраните от временната комисия в парламента данни и обстоятелства около аферата в митниците.

Депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов реагира във Фейсбук, коментирайки обвиненията за натиск върху министър.

Използвам повода да заявя отново, че ще съдействам на прокуратурата за установяване на фактите по направените твърдения, като още преди 9 месеца изразих готовност да бъда разпитан. Това все още не се е случило, написа той.

Забавянето на разследването обслужва единствено възможността за правене на внушения. В мой интерес е то да приключи максимално бързо, за да не бъде използвано за политически цели, както прави в момента Пеевски, пише още Божанов.

Асен Василев пък определи действията на Делян Пеевски като „предизборни пушилки“.

Всичко това са предизборни пушилки и евтина, продуцирана, чалгаризирана версия на холивудски сценарий. Петя Банкова е в ареста, защото е повишила 18 човека и няма повдигнато обвинение за корупция. Петя Банкова е арестувана, защото започна да сменя всички шефове на пунктове, коментира Асен Василев.

Каква е истината за „пачките“ и „пуделите“ може да каже единствено прокуратурата, която обаче трябва да отговори и на още много други въпроси и най-вече за обвързаностите на магистратите с висшите етажи на властта и престъпния свят.