Начало България Кой какъв доклад изпрати в прокуратурата и защо

Кой какъв доклад изпрати в прокуратурата и защо

79
Делян Пеевски
Делян Пеевски
Снимка: БТА архив

В преддверието на връчването на третия мандат за съставяне на правителство и преди старта на предстоящата изборна кампания, в парламента се повдигна въпросът за борбата с корупцията.

Срещу корупцията излезе съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. Той е санкциониран от САЩ и Великобритания поради заподозрения в корупционни действия.

Днес пред медиите той заяви, че е изпратил до прокуратурата доклад за предполагаеми корупционни практики в „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, като в основата на обвиненията е бившият финансов министър Асен Василев и скандалът в Агенция „Митници“.

Бившият директор на агенцията Петя Банкова е арестуван, а главният секретар на МВР Живко Коцев напусна поста си след намесата му в контрабанда. Друг важен заподозрян – Николай Николов-Паскал, изчезнал незабавно след арестите, а европейският съд даде разрешение на прокуратурата за издаване на европейска заповед за ареста му само три месеца по-късно.

В момента местоположението на Паскал е неизвестно, а Банкова е задържана с обвинения за участие в организирана престъпна група и принуда.

Пеевски заяви, че „никой корупционен скандал не трябва да остане неразкрит“ и добави, че ПП-ДБ се опитват да се представят като антикорупционна партия.

Той също така посочи, че ще разкаже как са „потулени децата на цялата коалиция ПП-ДБ, на техният ‘баща’ Радев“.

Въпросителната му остава защо прокуратурата не предприема нищо и спомена, че има случаи и проверки, по които не се работи, като този с „Лукойл“ и натиска върху министър Йоловски (Александър Йоловски, министър на електронното управление в кабинета „Денков“).

Пеевски прати Асен Василев на прокурор

„Искам да знам Христо Иванов – Шехерезадата колко срещи има с шефа на съда и с главния прокурор“, каза Делян Пеевски, но не отговори на журналистически въпроси за кой съд става въпрос и кой главен прокурор.

Часове по-късно стана ясно, че този доклад е внесен от Тошко Йорданов и Станислав Балабанов от ИТН преди три месеца в прокуратурата. Пред журналисти в парламента той заяви, че до този момент прокуратурата не е направила нищо по събраните от временната комисия в парламента данни и обстоятелства около аферата в митниците.

Депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов реагира във Фейсбук, коментирайки обвиненията за натиск върху министър.

Използвам повода да заявя отново, че ще съдействам на прокуратурата за установяване на фактите по направените твърдения, като още преди 9 месеца изразих готовност да бъда разпитан. Това все още не се е случило, написа той.

Забавянето на разследването обслужва единствено възможността за правене на внушения. В мой интерес е то да приключи максимално бързо, за да не бъде използвано за политически цели, както прави в момента Пеевски, пише още Божанов.

Асен Василев описа действията на Делян Пеевски като „предизборни пушилки“.

Това са предизборни пушилки и евтин, продуциран, чалгаризиран вариант на холивудски сценарий. Петя Банкова е в ареста, защото е повишила 18 души и няма нито едно обвинение за корупция. Петя Банкова е арестувана, защото започнала да сменя всички ръководители на пунктове, коментира Асен Василев.

Истината за „пачките“ и „пуделите“ може да изясни само прокуратурата, която обаче трябва да отговори и на много други въпроси и преди всичко за свързаността на магистратите с висшите етажи на властта и престъпния свят.