Начало Водещи Кой забърка кашата с новите пенсии?

Кой забърка кашата с новите пенсии?

129
пари, левове, заплата
Снимката е илюстративна

Темата с индексациите на пенсиите разбуни духовете тия дни, след като от предложение на НОИ стана ясно, че може да не бъдат увеличени с 11% от 1 юли, а с 10 процента.

Припомняме, че още при редовното правителство тогавашният финансов министър Асен Василев предложи на парламента да гласува 11 процента повишение на пенсиите от 1 юли. Такова решение беше прието. Въпреки това се появи предложение на НОИ за 10%.

От Промяната веднага реагираха. Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира, че партията ще поиска свикване на извънредно заседание на Народното събрание заради скандалния документ на НОИ. А Асен Василев в пряк текст заяви, че става въпрос за „кражба“ на 100 млн. лева от българските пенсионери.

От ГЕРБ явно се усетиха, че могат да претърпят имиджова щета, и то точно преди изборите, защото Деница Сачева обяви, че увеличението ще бъде 11 %.

Служебният социален министър Ивайло Иванов също взе отношение по темата, като заяви:

„Ще предложа актуализацията на пенсиите от 1 юли да бъде с 11%, както е прието от Народното събрание. Това е мое право и ще се възползвам от него, без да е необходимо някой да ме съветва“.

От подобна поза на героизъм обаче няма нужда, тъй като все още работещият парламент е взел решение за вдигане на пенсиите с 11%.

А защо в доклада на НОИ е било заложено предложение за 10% – само може да гадаем. Една от възможностите е да имало намерение въпросните 100 млн. лева да бъдат отклонени за нещо друго, от което може да се вземе рушвет. От парите за пенсиите не може.

Днес съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев и доскорошният премиер Николай Денков дадоха пресконференция от Русе. Политиците ясно заявиха, че номерата за ограбване на българския народ няма да минат.

„След нашето изявление, в което се обявихме против кражбата на 100 млн. лева от българските пенсионери, видяхме една доста истерична реакция от страна на ГЕРБ-СДС – наредиха на министъра на социалната политика да внесе решение за връщане на увеличение на пенсиите от 11%. Не им мина номерът да откраднат 100 млн. лв от пенсионерите, но ние не сме сигурни дали няма да пробват пак, затова събираме подписи за внасяне на извънредно заседание на Народното събрание, което да вземе решение и да задължи НОИ и правителството да изпълнят бюджета така, както е написан и гласуван“, каза Асен Василев.

Василев обясни, че това е поредният опит да се ограби народът, но този път има кой да ги спре. – „Оттук нататък, всеки опит да се вземе безобразно решение от служебното правителство може да бъде спрян заради промените в Конституцията.“

Василев повдигна и един много важен въпрос: „Как така Деница Сачева говори от името на служебния министър на социалната политика?“