Начало Свят Кои са петте предизвикателства, които стоят пред следващия генерален секретар на НАТО...

Кои са петте предизвикателства, които стоят пред следващия генерален секретар на НАТО Марк Рюте

49
Премиерът на Нидерландия Марк Рюте
На снимката: Марк Рюте. Източник: БТА

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте получи подкрепата на всички 32 съюзници в НАТО за назначаването му като главен секретар, който ще замени Йенс Столтенберг в началото на октомври. Преходът му в НАТО обаче няма да бъде лек, тъй като ще трябва бързо да се адаптира към новата си роля.

Рюте, който управлява петата по големина икономика в ЕС от 14 години, е признат като ефективен медиатор, който успешно осигурява консенсус и същевременно подкрепя с решимост Украйна. Нидерландия, например, е активно подпомагала обучението на украински пилоти за полети с изтребители F-16.

Независимо колко опитен е като политик, предизвикателствата, които предстоят на Рюте в НАТО, са значителни. „Политико“ подрежда петте най-трудни теми, които той трябва да адресира.

1. Бъдещето на Доналд Тръмп в НАТО

Само четири седмици след поетата длъжност, Рюте ще се сблъска с предстоящите президентски избори в САЩ, където Доналд Тръмп вероятно ще бъде сериозен кандидат за президент. Тръмп изразява силни скептицизъм към НАТО и се противопоставя на подпомагането на Украйна, което може да засегне доверието в съюзниците по отношение на подкрепата за Украйна срещу Русия.

Преизбирането на Тръмп може да подкопае усилията на НАТО за включване на Украйна в алианса и обновяване на украинската военна сила. Изявленията на Тръмп за украинския президент Володимир Зеленски подлагат на съмнение ангажимента на САЩ към страната.

„Зеленски може да е най-великият търговец сред политиците, който някога е живял. Преди четири дни той си тръгна с 60 милиарда долара (след подписване на 10-годишно споразумение за сигурност с президента Джо Байдън), прибира се у дома и обявява, че има нужда от още 60 милиарда долара. Това никога не свършва“, каза Тръмп на предизборно събитие миналата седмица.

2. Зимната атака на Путин срещу Украйна

Скоро след поемането си на поста, Рюте ще трябва да се справи с искания за помощ от страна на Украйна, предвид предстоящата зима.

Русия увеличава нападенията си срещу украинските електроцентрали и язовири, чието възстановяване може да отнеме месеци или дори години. Това не е първи път, когато Русия атакува енергийната система на Украйна по време на зимата.

„Ключ към успеха е в по-надеждните системи за противовъздушна отбрана, които биха могли да защитят енергийните доставчици и персонала за ремонт на повредените съоръжения“, посочи току-що напусналият поста Йенс Столтенберг.

Страните в НАТО се борят да изпратят или изградят подобни системи за противовъздушна отбрана, но забавянията в САЩ и липсата на готовност на страните в близост до Русия да се откажат от въздушната защита правят нещата по-сложни.

3. Увеличаване на военните разходи от страна на членовете на НАТО

През тази седмица НАТО отбеляза 23 съюзници, които успяха да постигнат целта да отделят 2% от БВП за отбрана. Въпреки че Нидерландия стигна до този праг тази година, много други страни все още не са го постигнали.

Нарушителите на този ангажимент най-често се намират в Южна Европа. Например, Италия прогнозира лек спад в разходите за отбрана за 2024 г., докато Испания и Португалия също не достигат целта от 2%.

Слабото представяне на някои страни води до критики от страна на други членки на НАТО и създава уязвимост предвид изискванията за високи военни разходи.

4. Проблеми с източния фланг

Държавите, които граничат с Русия, изпитват недоволство поради недостатъчните военни разходи на Нидерландия и за предпочитаните от Запада и Северна Европа представители на висши постове в НАТО. Този проблем се влошава от дългогодишния дисбаланс при разпределението на ръководни постове.

Кандидати от страните на източния фланг като Естония и Румъния са имали затруднения да получат подкрепа за висши постове в НАТО. В резултат на това, тези държави вероятно ще търсят представители във второстепенни ръководни постове в НАТО.

Разпределението на работните места в НАТО ще бъде важно за областта, като е възможно Рюте да срещне натиск да назначи представители от източния фланг на алианса.

5. Европейските лидери симпатизиращи на Путин

Рюте трябва да се справи не само с предизвикателствата в НАТО, но и с растящата подкрепа към Путин от крайнодесните партии в Европа. Този феномен изисква Рюте да засили усилията си да запази единството в алианса.

Например, Франция е пред лице на предстоящите парламентарни избори, на които крайнодясната партия може да спечели. Следователно, Рюте трябва да реагира адекватно на тази нова политическа обстановка.

Решение да влезе в НАТО беше направено от Рюте в резултат на загубата на изборите от крайнодясната партия в Нидерландия. Този ход показва готовността му да поеме предизвикателствата и отговорностите, които идват с новата му длъжност.

С новата си роля, Рюте може да очаква интересни и непредвидени събития, които да го изправят пред важни решения и предизвикателства.

*Източник: „Политико“.

Вижте още интервюта тук