Начало Водещи Кои са ключовите министри в новото правителство на Франция

Кои са ключовите министри в новото правителство на Франция

49
Еманюел Макрон

Канцеларията на френския президент Еманюел Макрон обяви състава на новото правителство с премиер бившият европейски преговарящ по въпросите на Брекзит Мишел Барние.

Надеждите на президентската администрация са излъчването на този кабинет, съставен от центристи и консерватори, да сложи край на продължаващата от месеци политическа криза във Франция, започнала след предсрочните избори, които завършиха без ясен победител и произведоха фрагментиран парламент, пише БТА.

Кои са ключовите министри в новия кабинет:

АНТОАН АРМАН, ФИНАНСОВ МИНИСТЪР

Сравнително ново лице в политиката, 33-годишният Арман беше избран за пръв път за депутат през 2022 г. от редиците на центристкия лагер на Макрон, а на предсрочните избори това лято беше преизбран.

Той се готвеше да оглави икономическата комисия в новия състав на долната камара на френския парламент, Националното събрание, докато Барние не се спря на него в избора си за титуляр на влиятелния пост на министър на финансите и икономиката.

Арман обаче в никой случай не е непознат в „Берси“, както наричат това министерство във Франция заради парижкия квартал, в който се намира.

Присъединява се към елитния корпус на финансовите инспектори на ведомството, след като през 2018 г. завършва престижната Национална школа по публична администрация (ЕНА) – висше учебно заведение за подготовка на управленски кадри за държавната администрация, чийто възпитаник е и самият Макрон.

Негов заместник по бюджетните въпроси ще бъде Лоран Сен-Мартен,

разпределение на задачите, което по силата на сложната управленска система във Франция означава, че Сен-Мартен ще бъде пряко подчинен на премиера, а Арман – на Макрон.

Финансово-икономическият портфейл е деликатен във времена като сегашните във Франция, когато западноевропейската страна се мъчи да овладее растящия бюджетен дефицит, а в същото време се очаква и орязване на публични разходи и увеличение на данъци.

БРЮНО РЕТАЙО, ВЪТРЕШЕН МИНИСТЪР

Консервативен сенатор от 2004 г., 63-годишният Брюно Ретайо е известен с твърдолинейните си десни възгледи и е най-високопоставеният представител на своята партия „Републиканците“, който влиза в правителството на Барние.

Ретайо беше една от основните движещи сили на десния завой на формацията в условията на все по-силно поляризиран политически пейзаж във Франция, особено по отношение на чувствителни въпроси като имиграцията.

Като ръководител на групата на консерваторите в Сената Ретайо критикуваше опитите в последно време на Макрон да затегне имиграционните правила с мотива, че действията на президента не са достатъчно твърди и не предвиждат задължителни според сенатора мерки като орязване на социални помощи, за които обаче биха били нужни конституционни промени.

Ретайо призовава и за по-строг полицейски контрол върху левичарските и екозащитни протестни акции и се обяви срещу лансираното от Макрон записване на правото на аборт на жените в конституцията.

ЖАН-НОЕЛ БАРО, ВЪНШЕН МИНИСТЪР

Четиресет и една годишният Баро се издигна до поста външен министър, след като от февруари заемаше длъжността на делегиран министър по европейските въпроси. Преди това той беше министър по въпросите на цифровите технологии.

Баро произхожда от семейство с богато политическо минало. Бащата, Жак Баро, е известен френски политик заемал различни министерски длъжности, както и поста на европейски комисар.

Ролята на Баро в правителството е съществена за осигуряването на политическите баланси в новия кабинет с оглед на това, че е представител на центристката партия на Франсоа Байру, дългогодишния френски политик, от подкрепата на чиято формация Демократично движение Макрон се нуждае.

БЕНЖАМЕН АДАД, МИНИСТЪР ПО ЕВРОПЕЙСКИТЕ ВЪПРОСИ

Трийсет и осем годишният Адад владее свободно английски и има отлични връзки във Вашингтон, където няколко години работи в мозъчен тръст; за пръв път става депутат през 2022 г. от листата на партията на Макрон.

Той е изразител на ярки позиции по дипломатическите въпроси, особено по отношение на войната в Украйна. В края на 2023 г. той убеди десетки европейски депутати да подпишат петиция до Конгреса на САЩ за размразяване на помощта за Украйна.

СЕБАСТИАН ЛЬОКОРНЮ, МИНИСТЪР НА ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ

Льокорню, лоялна към Макрон фигура, запазва поста си на ръководител на Министерството на въоръжените сили и в новото правителство.

Той е министър, който като цяло страни от светлината на прожекторите. През 2017 г. той беше изключен от редиците на „Републиканците“, след като прие да стане държавен секретар в тогавашното правителство, сформирано от Макрон.