Начало България Кои са кандидатите за български еврокомисар и кой заемаше този изключително важен...

Кои са кандидатите за български еврокомисар и кой заемаше този изключително важен пост през годините? (ОБЗОР)

54
Кандидати за български еврокомисари

Вчера бе обявено, че България ще има европейски комисар за регионална политика в новата Европейска комисия. Това означава, че европейският комисар от България ще бъде отговорен за политиката на сближаване и подкрепата за регионите.

Защо изборът на европейски комисар е толкова важен? Понеже този човек ще представлява страната на важната европейска сцена и ще трябва да върши европейска политика със специално внимание към националния интерес.

Списък на българските еврокомисари

Когато България стана член на ЕС, тя получи правото да бъде представлявана от 1 европейски комисар в Европейската комисия.

През първия си мандат от 1 януари 2007 г. до 31 октомври 2009 г., Меглена Кунева беше първият утвърден еврокомисар от България. Тя беше одобрена от Европейския парламент за длъжността на еврокомисар през 2006 г. и отговаряше за ресора „защита на потребителите“.

Следващият еврокомисар от България в периода 2010 – 2014 г. беше Кристалина Георгиева. Тя беше одобрена от ЕП през 2010 г. и отговаряше за ресорите „международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи“.

От 2017 до 2023 г., Мария Габриел беше еврокомисар от България, отговаряйки съответно за цифровата икономика и цифровото общество, след което за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

След нейната оставка, Илияна Иванова пое поста през 2023 г. и продължи да отговаря за въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

Новите кандидати

Кандидатът на ГЕРБ за еврокомисар е Екатерина Захариева.

Екатерина Захариева
На снимката: Екатерина Захариева

Екатерина Захариева е родена на 8 август 1975 г. и има образование в права. Тя е работела като адвокат и заемала редица длъжности в правителството, включително заместник-министър.

ГЕРБ предложиха истинска икономистка за поста – Юлиян Попов.

„Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) предлагат Кристалина Георгиева.

Кристалина Георгиева е бивш еврокомисар от България и опитен политик с обширен опит в европейската политика и икономика.

„Възраждане“ номинира за български еврокомисар Виктор Папазов.

Виктор Папазов е финансист с богат опит в икономиката и инвестициите, с висше образование и многогодишен стаж в световните финансови институции.

Искра Михайлова е предложението на Арена за български еврокомисар.

Искра Михайлова е родена на 7 септември 1957 г. и има обширен опит в политиката и международните отношения.

„Има такъв народ“ предложи Мария Габриел.

Мария Габриел е бивш еврокомисар от България и компетентен експерт в областта на цифровите технологии и иновациите.

Предстои служебният министър-председател да проведе разговори с всеки от кандидатите преди да изпрати две имена в Брюксел – на мъж и на жена, за обявяване на новите членове на Европейската комисия на специално събитие в Брюксел.

Източници: БиТиАй, Белтекстил, Домакини

Още новини от деня – четете тук