Начало Водещи Когато никой не си гледа работата, няма виновни

Когато никой не си гледа работата, няма виновни

39
ВИНОВЕН

Вчера от Министерството на отбраната представиха резултатите от проверките на авиационния инцидент от 13 септември 2024 г. в Трета авиационна база в Граф Игнатиево, при който катастрофира учебно-боен самолет L-39ZA и загинаха двама пилоти от 12-а авиационна база в Долна Митрополия- Петко Димитров и Венцислав Дункин.

В началото на октомври от Министерството на отбраната съобщиха, че данните от „черната кутия“ на самолета L-39 са снети успешно и предоставени на разследващия екип от Военната прокуратура. Според изводите на разследването – единствената причина за падането на самолета е поемането на „необосновано висок риск“ от пилотите и нарушаване на полетния план.

Но никой не може да обясни защо Димитров и Дункин ще си позволят такова нарушение. А експерти препоръчват вниманието да се насочи към ръководството на полета.

Вчера вътрешната проверка на военните, възложена от министъра на отбраната Атанас Запрянов, е установила, че пилотите са имали едва 50 часа нальот за деветте месеца на 2024 година. Минимумът, заложен в световен мащаб, е военните да летят поне по 80 часа на година, а НАТО изисква поне 180 часа във въздуха на година.

Президентът Румен Радев, като бивш командир, защити ръководството на ВВС и коментира резултатите така:

„Вменяването на отговорност, политическите вмешателства, докато работят комисиите, са най-малкото неетични и неморални. Не познавам командир, който да желае гибелта на своите подчинени. Това се случва и в страните около нас, случва се и във военновъздушните сили на САЩ. Изтребителната авиация е високорискова. Тя изисква не само умело ръководство, но и всестранно осигуряване“, заяви той.

У нас за 3 години загинаха трима изключително способни пилоти. През 2021г. при трагични обстоятелства по време на тренировка край Шабла загина военният пилот – майор Валентин Терзиев. Сега при инцидента край база Граф Игнатиево загинаха  Петко Димитров и Венцислав Дункин. Крайно време е, когато се случват подобни трагични инциденти, особено в такива мащаби, и особено повтарящи се, да се вземат мерки, за да може трагедиите да не се повтарят. А не само да се пропагандира, че се търсят отговорни без никакви резултати на лице.

Явно урокът след инцидента с майор Терзиев не е научен, и за съжаление тази липса на отговорност доведе до загубата на други два човешки живота. Защото някъде има проблем, който спешно трябва да се реши. Някой трябва да поеме отговорност.

Още актуални коментари – четете тук