принцеса Луис
Принцеса Луис Керълайн Албърта

Британската принцеса Луис, четвъртата дъщеря на кралица Виктория и принц Албърт Сакскобургготски, е останала да дължи след смъртта си 15 шилинга на един от лондонските магазини за продажба на цигари. За този дълг на принцесата става ясно от архивните документи.

Принцесата е починала на 91-годишна възраст през 1939 г., така и не плащайки сметката за цигари на компанията „R Lewis Limited“, чийто магазин се намирал по съседство с Бъкингамския дворец.

Историците са удивени, че тази информация е публикувана, защото личните документи се съхраняват запечатани.

Принцеса Луис е шестото дете и четвъртата дъщеря на кралица Виктория /1838-1901 г./ и принц Албърт. Тя се прочува със своя нестандартен начин на живот. Принцесата получава признание като художничка.

Според документите за наследства става ясно, че след смъртта си тя оставя 239 260 паунда 18 шилинга и 6 пенса, което в днешно време са равнява на над 70 милиона паунда /около 89 милиона долара/.

Остава загадка защо тя не е платила сметката си.

Историкът Люсинд Хоксли, който изучава биографията на Луис, разказва, че принцесата е обичала да пуши много. Но е трябвало да се крие от властната си майка, която е ненавиждала пушенето.

Eдва след възкачването на престола на нейния брат Едуард VII Сакскобургготски през 1901 тя започва да пуши открито в предназначените за това стаи в кралските дворци.