Начало Новини КНА: Твърденията за намеса на Кипър са напълно безпочвени, подчерта говорителят на...

КНА: Твърденията за намеса на Кипър са напълно безпочвени, подчерта говорителят на кипърското правителство

79
КНА: Твърденията за намеса на Кипър са напълно безпочвени, подчерта говорителят на кипърското правителство

Всякакви публични твърдения, отнасящи се до участие на Кипър чрез неговата инфраструктура или неговата територия при евентуална конфронтация, свързана с Ливан, са напълно безпочвени, подчерта днес говорителят на правителството Константинос Летимбиотис, както предаде за БТА кипърската агенция КНА.

„Кипър никога не е улеснявал и няма да улеснява никакви агресивни действия или атаки срещу която и да е страна. Кипър е надежден фактор за стабилност и признат регионален център за хуманитарни операции, въз основа на отличните си отношения с всички страни в региона“, добави в изявлението си правителственият говорител.

Реномето на Кипър, отбеляза Летимбиотис, се основава на неговата надеждност и предвидимост. Чрез своите разнообразни практически инициативи, интензивната ангажираност и активната дипломация (включително напоследък хуманитарния морски коридор) Кипър допринася за насърчаване на регионалния мир, просперитет и сигурност. Кипър е шампион по разрешаване на конфликти чрез мирни средства и диалог в съответствие с международното право и Хартата на ООН“, отбеляза правителственият говорител.

По-конкретно, що се отнася до Ливан, каза Летимбиотис, „отличните отношения между двете страни са добре известни. Президентът Христодулидис посети страната два пъти през последните три месеца, като беше водещ глас за отпускане на финансова помощ от ЕС от 1 милиард евро за укрепване на стабилност в Ливан“. 

„Кипър не е част от проблема. Както е широко признато, неговият дипломатически принос е част от решението“, заключи Летимбиотис.

(Новина, избрана от кипърската агенция КНА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)