Начало България Клетва на посветилите се на правото положиха абсолвентите от Юридическия факултет на...

Клетва на посветилите се на правото положиха абсолвентите от Юридическия факултет на Софийския университет

34
Клетва на посветилите се на правото положиха абсолвентите от Юридическия факултет на Софийския университет

На церемония в зала „България“ завършващите образованието си в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се дипломираха и положиха клетва на посветилите се на правото. 

Гледайте на тази клетва не като на формален акт, а като израз на уважение към юридическото образование и към професията на юриста, на уважение към обществото, на което сме призвани да служим, на уважение към самите вас, обърна се към абсолвентите деканът на Юридическия факултет проф. д-р Даниел Вълчев.  

На успешно завършили юридическото си образование проф. Даниел Вълчев пожела да упражняват с достойнство правната професия, да имат силата и постоянството да направят света едно по-мирно и справедливо място. 

Юридическата професия се практикува в ежедневието, но освен, че дава висок социален, а често и материален статус, тя остава неизменно свързана с ценности и принципи, които са надвсекидневни, Никога не се примирявайте с глупостта и пошлостта. Не позволявайте на консуматорската култура да ви залее и да ви лиши от красотата на индивидуалното изживяване на света и личното усещане на свободата, обърна се към абсолвентите проф. Даниел Вълчев.  

Слово пред абсолвентите произнесе Галина Захариева, председател на Върховния касационен съд. Проф. Борис Велчев-председател на Конституционния съд от 2015 до 2021 г. и бивш главен прокурор, произнесе академично слово. Сред гостите на церемонията бяха ректорът на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев, д-р Ивайло Дерменджиев-председател на Висшия адвокатски съвет, новоизбраният депутат, главен асистент в Катедрата по гражданскоправни науки на Юридическия факултет Георги Георгиев, генералният директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев и други.

Правото произтича от човека и никога не позволявайте то да се отдалечи от него. С тези думи се обърна към абсолвентите на Юридическия факултет ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Георги Вълчев. 

Истинският професионалист се доказва със своята работа. Не позволявайте да превърнете мечтите си в химера, защото ще станете техни пленници, посочи ректорът на СУ. Той призова абсолвентите да търсят съюзници в каузите, които искат да отстояват, а да не водят битките си сами. „Колкото и да мислите, че имате сили, общество не се променя с индивидуални сили, а с общностни каузи“, посочи проф. Георги Вълчев. 

Той призова студентите да не отлагат чудото на живота – „да създадеш или да отгледаш дете е чудото и вечния смисъл, на които се крепи човешкият свят“, посочи още професорът.