Начало Новини Китайските автопроизводители постепенно изпреварват германските по иновации, според доклад

Китайските автопроизводители постепенно изпреварват германските по иновации, според доклад

39
Китайските автопроизводители постепенно изпреварват германските по иновации, според доклад

Китайските автопроизводители бавно изпреварват германските си конкуренти по отношение на иновациите, посочва ново проучване, цитирано от ДПА.

Според Центъра на автомобилно управление (CAM), базиран в западния германски град Бергиш Гладбах, китайските компании отговарят за 46 на сто от глобалните иновации в сектора.

В периода 2019-2020 г. те са владеели едва 21 на сто от т. нар. „иновационна сила“.

В същото време германските автопроизводители спадат значително по този показател – от 45 на сто през 2020 г. до 23 на сто сега.

В периода 2022-23 г. трите основни германски автопроизводители са били изпреварени по иновации от китайските си конкуренти, се посочва в проучването. Това се отнася и за внедрените иновации в масовото производство.

Центърът събира и представя данни за иновациите в автопроизводството от 2005 г. насам. В тазгодишния му доклад присъстват данни за над 700 иновации от 30 автомобилни групи с над 100 автомобилни марки.

Периодът на анализ е от февруари 2023 г. до януари 2024 г. и включва теми като три степени на иновации, ползи за потребителите и оригиналност.

Данните показват, че сред първите 10 най-иновативни автопроизводители вече има пет китайски компании, а това се случва за пръв път.

Все пак Бе Ем Ве (BMW) все още оглавява класацията, тъй като е въвел в експлоатация много иновации, свързани с автоматизираното шофиране и зареждането на електромобилите.

В списъка следват китайските „Джийли“ (Geely) и Ес Ей Ай Си (SAIC), които реализират силен напредък в секторите на електрическата мобилност, системите за помощ на шофьора и концепциите за дисплеи.

Според основателя и директор на центъра Щефан Братцел автомобилната индустрия е под въздействието на „тектонична промяна в баланса на силите в полза на китайските автомобилни компании“.