Начало Новини Кипър призова Ливан и Израел да проявяват сдържаност в Близкия Изток

Кипър призова Ливан и Израел да проявяват сдържаност в Близкия Изток

39
Кипър призова Ливан и Израел да проявяват сдържаност в Близкия Изток

Кипърският президент Никос Христодулидис призова за сдържаност на фона на нарастващото напрежение в Близкия Изток в отделни телефонни разговори с премиерите на Ливан и Израел днес, съобщи говорителят му в изявление, цитирано от Ройтерс.

Източносредиземноморският остров е най-близо намиращата се членка на Европейския съюз до Близкия Изток и има добри отношения както с Ливан, така и с Израел. Кипър е готов да действа като „дипломатически проводник“ и да улеснява контактите между страните, заяви говорителят Константинос Летимбиотис.

Рязка ескалация на напрежението между Израел и подкрепяната от Иран групировка Хизбула настъпи, след като експлозии на пейджъри и уоки-токита убиха 39 души и осакатиха хиляди членове на организацията тази седмица, а израелски въздушен удар в петък отне живота на 31 души, включително 16 членове на Хизбула.

Кипърският президент Никос Христодулидис „изрази силното си безпокойство“ от ескалацията на напрежението в региона в телефонни разговори с ливанския премиер Наджиб Микати и с израелския премиер Бенямин Нетаняху, заяви Летимбиотис.

„Той подчерта необходимостта от незабавно прекратяване на действия, които могат да доведат до допълнителна дестабилизация, а също така имат отражения и върху по-широкия регион“, посочи той.

Христодулидис подчерта важността на решаването на споровете чрез диалог и дипломация в рамките на резолюциите на ООН и международното право.

„За тази цел президентът посочи готовността на Кипър да продължи да бъде проводник на тези усилия, както и на контактите между страните въз основа на отличните отношения с всички държави в региона“, заяви Летимбиотис.

По-рано тази година Кипър се превърна в мост за доставка на крайно необходимата хуманитарна помощ в обсадената от Израел ивица Газа. Кипър също така заяви, че ще съдейства за евакуацията на цивилни граждани от региона, ако напрежението ескалира, напомня агенцията.