Начало България Кенет Мертен пред Атлантическия клуб: С 45% са се увеличили чуждите инвестиции...

Кенет Мертен пред Атлантическия клуб: С 45% са се увеличили чуждите инвестиции в България само за година заради членството й в НАТО

49
Американският посланик Кенет Мертен и вицепрезидентът на Атлантическия клуб Елена Поптодорова Снимка: БТА
Американският посланик Кенет Мертен и вицепрезидентът на Атлантическия клуб Елена Поптодорова
Снимка: БТА

САЩ няма да изпращат военни сили в Украйна, не планират да се ангажират в конфликта там. Това заяви посланикът на САЩ в България, Кенет Мертен, по време на конференция в София, посветена на 75-годишнината от създаването на НАТО, организирана от Атлантическия клуб в България.

Мертен поясни, че подкрепата за Украйна, включително военна помощ, обучение и други средства, има за цел да осигури, че страната може да се защити, за да се предотврати разрастването на конфликта извън нейните граници.

Според посланика, от началото на войната в Украйна, България се е ангажирала и е съгласила да бъде домакин на многонационална бойна група.

Мертен подчерта, че НАТО е единствената структура, която може да гарантира колективната ни сигурност и похвали приноса на България в Черноморския регион и източния фланг на алианса.

Според посланика, благодарение на сигурността, която НАТО осигурява, България има процъветяваща икономика. Мертен представи данни, показващи, че след присъединяването й към алианса, БВП на страната се е увеличил над два пъти, директните чуждестранни инвестиции продължават да нарастват, като увеличението е с 45%, достигайки 3,9 млрд. долара. Посланикът добави, че преди няколко седмици Световната банка е квалифицирала за първи път България като страна с високи доходи. Според Евростат, България е изпреварила Унгария по показателите за доходи на глава от населението.

Мертен посочи, че България е на път да достигне инвестиции в отбраната от над 2%, следвайки примера на други 23 съюзници в НАТО.