Начало България Като в антична трагедия: „Синът“ Пеевски кани „Бащата“ Доган на арената.

Като в антична трагедия: „Синът“ Пеевски кани „Бащата“ Доган на арената.

89
Еми Барух
Еми Барух
Снимка: Дойче Веле

Интересната фигура на почетния председател на ДПС, Ахмед Доган, бърза да отговори на писмата на своя бивш „феномен в политиката“ и личен любимец Делян Пеевски с изразителна метафора: „Късно е либе за китка“. Допълнението на стихотворението засилва драматичното настроение.

В диалога между „Бащата“ и „Сина“ се усеща драма, заплахи и напрежение, описвани с термини като „грубо погазване“ и „мутренски подходи“. След кратко прегръщане на „Империята“ твърди, че тези са „реминисценции от отминали времена“.

В речите на „Сина“ се усеща циничност, докато стремежът му към „правова държава“ и „Ново начало“ среща съпротивата на „Бащата“. Съспенсът достига до пика с постскриптума, който разкрива знанието на двамата за истината.

Размирицата в ДПС – тяхна причина за тревога

Традиционните български партии дълго не излагаха истината публично, предпочитайки да оставят някои неща в сянка. Те не показваха уважение към мюсюлманите като равни членове на обществото.

Отношението на политическата елита към българските турци през прехода разкри класови и расистки нагласи, разделяйки обществото. Беше по-лесно да се договарят с един Цар, отколкото да се работи за благополучието на хората.

Политическото лидерство предпочиташе търг за етнически воти вместо реални действия за утвърждаване на общността. Запитайки се дали ДПС е наистина свободна партия или продукт на външни влияния, стигаме до извода, че истината никога не е била ясно запазена.

Оставяйки безнаказани тъмните дела на Доган, държавата наблюдаваше слизането му в политиката и безнравствените му постъпки. Може би тайни спонсори го управляваха през годините. Истината остава тайна.

Новите развития на политическата арена

Пеевски се явява като продукт на системата и зловреден вирус с отложено действие. Политическата сцена се превръща в антична трагедия, където гледачът е политическата елита, а драмата се развива пред очите ни.

Обръщението на Доган към членовете на ДПС за уволнение на Пеевски и неговите следователи не носи нова информация. Въпросите защо сега и защо така ще останат без конкретен отговор в близкото бъдеще.

Автор: Дойче Веле. Публикация от DEBATI.BG.