Начало Водещи Картина на Пикасо на търг за 18 млн. паунда

Картина на Пикасо на търг за 18 млн. паунда

1271
Mousquetaire et nu assis

Кристис ще предложи „Mousquetaire et nu assis“ (1967) на Пабло Пикасо в своя вечерен аукцион за импресионистично и модерно изкуство в Лондон на 27 февруари, съобщава Artprice.

Със стартираща цена между 12 и 18 милиона паунда, картината е сред най-добрите лотове на този аукцион, а с гаранция от трета страна тя със сигурност ще бъде продадена.

Платното, нарисувано шест години преди смъртта на Пикасо, отбелязва един от първите пъти, когато в творбите му се появява фигурата на мъжки мускетар – последен опит да възстанови изчезващите си сексуални сили. В непосредствена близост до мускетара е седнала гола Жаклин – последната голяма любов на художника, муза и съпруга.

Mousquetaire et nu assis

Вдъхновена от „Тримата мускетари“ на Александър Дюма, които Пикасо прочита, докато се възстановява от хирургична операция през декември 1965 г., „ Mousquetaire et nu assis“ също отдава почит на елегантните портрети на стари майстори като Халс, Рембранд, Ел Греко, Веласкес и Гоя.

В сравнение с по-ранните му периоди, произведенията създадени от Пикасо в по-късните му години са подценявани – рекордът на търг за мускетарска картина е 31 млн. долара, продадена в Сотбис Ню Йорк през 2013 г.

„Преди по-малко от десет години по-късният период на Пикасо започна да се преоценява“, казва Кийт Гил, завеждащ продажбите на импресионистично изкуство на Кристис. Той посочва забележителната изложба на късни картини и принтове, организирана от биографа на Пикасо Джон Ричардсън в галерия „Gagosian“ в Ню Йорк през 2009 г. като повратна точка за пазара. „По това време видяхме също и покачване на цените при търговете“, казва Гил.

„Mousquetaire et nu assis“ последно се предлага на търг през 2007 г. от Кристис, и се продава за £6.7 милиона. По-високата стъпка в предстоящата продажба отразява промяната на пазара, както и липсата на такива произведения в частни ръце, според Гил.

Кристис вече показа произведението първо в Хонконг, следва Ню Йорк (12-14 февруари) и накрая Лондон (20-27 февруари). Джил заяви, че Кристис очаква интерес от азиатските колекционери, които не са били на арт сцената, когато картината е продадена през 2007 г., но добавя, че произведението има широка международна привлекателност.