Начало Свят Камала Харис си осигури подкрепа, за да получи номинацията на Демократическата партия

Камала Харис си осигури подкрепа, за да получи номинацията на Демократическата партия

44
Камала Харис
Снимка: БТА

Камала Харис, вицепрезидент на САЩ, се осигури с подкрепата на мнозинството от делегатите на Националния конгрес на Демократическата партия, за да стане кандидат за президент, твърдят източници, цитирани от БТА и Ройтерс.

Президентът Джо Байдън я подкрепи в неделя след като се оттегли от надпреварата, изправен пред въпроси за възрастта и здравословното си състояние. Той обеща да остане на поста си до края на мандата си на 20 януари 2025 г.

Проучване сред делегатите на Асошиейтед прес показва, че Харис има подкрепата на 2538 делегата, което е много повече от необходимите 1976 делегата за победа през следващите седмици. Председателят на Национален комитет на Демократическата партия, Джейми Харисън, заяви, че партията ще обяви кандидата си за президент до 7 август.

Делегатите все още могат да променят мнението си преди 7 август, но никой друг не получи гласове в проучването на АП, а 57 делегата заявиха, че не са решили.

В първата си публична поява през понеделник, Харис събра привърженици с първата си реч от кампанията, в която обеща да преследва кандидата на републиканците, Доналд Тръмп, като прокурор в съдебната зала, какъвто някога е била.

В същото време, републиканският кандидат за вицепрезидент, Джей Ди Ванс, направи първата си самостоятелна кампания, като атакува Харис.

„Бях казал, че ще имам дебат с Харис, а сега президентът Тръмп ще може да дебатира с нея“, каза Ванс и се разсмя. „Ако трябва да съм честен с вас, малко съм ядосан за това“.

Ванс се опита да отклони критиките, че Тръмп, който отказа да приеме загубата си от Байдън през 2020 г., е заплаха за демокрацията. Сенаторът заяви, че истинската заплаха идва от натиска на „елитните демократи“, които „решиха да изхвърлят Джо Байдън зад борда“, а след това партията да се нареди зад негов заместник без първични избори.

Ванс също така поставя под въпрос патриотизма на Харис, като казва, че когато тя произнася реч, „говори за историята на тази страна не с признателност, а с осъждане“.

Той добави: „Не всичко е перфектно. Никога няма да бъде. Но ти, ако искаш да ръководиш тази страна, трябва да се чувстваш благодарен за нея. Трябва да изпитваш чувство на благодарност. И аз никога не чувам тази благодарност, когато слушам Камала Харис“.

Ванс не предостави примери в подкрепа на оценката си.