Начало България Калин Стоянов неохотно предаде властта

Калин Стоянов неохотно предаде властта

84
Калин Стоянов
Снимка: БТА

Калин Стоянов предаде управлението на Атанас Илков. Камъкът на раздора за съставяне на нов сървисен кабинет беше постът на вътрешния министър.

„Напускам поста с вдигната глава. Действах по правилата и не се впусках в политически интриги“, заяви той на церемонията по предаване и получаване на поста, която се проведе днес в Министерството на вътрешните работи (МВР).

Имах решимостта да се изправя срещу корупционни схеми и влияния, подчерта Стоянов и посочи, че не се допуска „ала-бала“ в изборите, което за него е неприемливо. Не бях послушан, но и не обещавах, заяви още Калин Стоянов.

Осигурявах комфорт за всички, работещи в системата на МВР, но не и за политическите манипулатори, които се фокусираха върху темата МВР и по-специално Калин Стоянов, коментира той и поясни, че много пъти са го питали кой министър е. Бях вашият министър, колеги. Бях министър на всички български граждани, каза Стоянов и добави, че беше на място, където хората се нуждаеха от него.

Той изрази благодарност за безкомпромисната подкрепа, която получи в желанието си да не позволи политическата злоупотреба с ведомството, като посочи, че това е доказателство, че направил правилния избор, въпреки цената, която той и семейството му платиха през последните месеци, през които опитите да замърсят името му не преминаха без последствия.

Запазвам твърда позиция, че МВР не трябва да бъде заложник на болни желания за неограничена власт, каза още Калин Стоянов. След като беше атакуван точно заради това свое убеждение, включително и от президентската институция, той знае, че моралната победа е на негова страна. Той изрази увереност, че времето ще потвърди това.

Калин Стоянов посочи също, че към всички, които са въвлечени в корумпиращи схеми и зависимости, изпитва състрадание, но не съчувствие, тъй като техните думи не съответстват на техните дела и не заслужават повече внимание. Тези, които желаят, ще разберат кой наистина слага себе си пред страната, създава политическа нестабилност и хвърля държавата в хаос, показа още бившият вътрешен министър. Той благодари на всички, с които работира по мигрантската криза, намаляването на пътния транспорт и за многото други позитивни постижения.

Атанас Илков беше част от моя екип от началото, надявам се, че ще успее да се противопоставя на всякакви опити за политическо манипулиране на системата в МВР, заяви Калин Стоянов. Той подчерта, че с формирания от него екип, Илков ще има по-лесно време да изпълни приоритетите, стоящи пред системата.

Защо трябва министърът на вътрешните работи да бъде цивилен?