Начало Свят Как българи източват западни помощи и живеят като баровци

Как българи източват западни помощи и живеят като баровци

109
Емилия Милчева
Емилия Милчева
Снимка: „Дойче Веле“

Има нещо много иронично в това, че българите, които извличат социални помощи от западните системи, инвестират в имоти в България, докато корумпираните българи изнасят плячката си в офшорски сметки, криптовалути и дори луксозни имоти в чужбина. Но докато последните се оправдават благодарение на политическа и прокурорски покрив, хванатите за кражба на социални помощи се осъждат от съдебните системи на държавите.

След случаите във Великобритания, където петима българи бяха осъдени за кражба на близо 54 милиона паунда, и в Белгия, където схема с участието на българи беше разкрита, общо 17 лица бяха задържани. Белгийската прокуратура разследва случаи на кражби на самоличности, които позволявали на измамниците да получат статут на самоосигуряващи се лица с право на обезщетения по време на кризи. Вероятно скоро и в други европейски държави ще се разкрият злоупотреби със социални помощи и средства за подпомагане, в които българи са вовлечени.

Уязвимите точки

Инцидентите в Белгия и Великобритания показват подобни слабости в социалните системи. Специалисти считат, че те са свързани с прекомерната бюрокрация, недостатъчните проверки за самоличност и повишената зависимост от цифрови платформи без достатъчни мерки за киберсигурност. Например във Великобритания беше установено, че липсата на централизирани системи за обмен на данни между различни правителствени агенции позволи на измамниците да манипулират фалшиви документи. Също така бяха използвани фалшиви самоличности, което показва сериозна слабост в проверките за автентичност. Резултатът беше, че за четири години и половина са били подадени над 6000 фалшиви искания за социални помощи в британската система за изплащане на помощи Universal Credit.

Но една от най-сериозните проблеми е липсата на трансгранична комуникация и координация между различните системи за социално подпомагане на европейските държави. Измамниците се възползват от тези слабости, като се опитват да получат обезщетения от няколко държави едновременно.

Не само измамниците – отдавна е известно, че български граждани получават значителни суми пари като социални помощи, дори и без да работят в чужбина. Например, българи във Франция получават помощ за безработица, която е процент от последната им заплата, докато българските данъкоплатци плащат тези суми. Но има случаи на мними безработници, които получават обезщетения, без да са работили в чужбина.

Българи срещу британци

След като схемата за 54 милиона паунда беше разкрита, инспектор Васил Панайотов беше награден от министъра на вътрешните работи за своята работа. Той предаде информация на британските власти преди три години, след като забеляза рязкото обогатяване на лица от ромския квартал „Надежда“ в Сливен. Измамата с социални помощи всъщност е траела от 2016 до 2021 година. Големият обхват и продължителността на измамата показват, че предпазните мерки във Великобритания не бяха ефективни в откриването на подобни престъпления.

Заплатата на инспектора от БОП-Сливен, който сигнализира за големия случай на измама с социални помощи в Англия и Уелс, е два пъти по-ниска от незаконните обезщетения, които хиляди българи са получавали всеки месец. Според различни източници те са получавали от 2000 до 2500 паунда на месец, което е между 4631 и 5799 лева. Директорът на ГДБОП има основна заплата от 3569 лева, според наредбата за възнаграждения в МВР. Всъщност Панайотов е служил в МВР над 15 години и е бил началник на група в сектор „Противодействие на икономическата престъпност“.

Големите въпроси

Докато във Великобритания проблемите са свързани с липсата на ефективност на системата, в България основната загадка е как се оправдава проспиването на необяснимото обогатяване, за което липсват убедителни доказателства. Големите нови къщи в ромския квартал, където преди шест години нямаше детска градина и съветска инфраструктура, ясно показват проблема.

Въпреки това, хотели на Черноморието, луксозни имоти и офшорни сметки в чужбина на магистрати и длъжностни лица не впечатляват достатъчно. Проверките на имуществените декларации са повърхностни или липсват напълно.

Сега белгийската прокуратура се стреми да открие къде са изпратени част от присвоените 1,7 милиона евро в България. Но може би василпанайотовците свършиха работата си.

Този текст е публикуван в Дойче Веле. Оригиналното заглавие е на ДЕБАТИ. БГ.