Начало България Какво ще обсъждат депутатите днес?

Какво ще обсъждат депутатите днес?

44
парламентарен контрол
Снимка: БТА

Парламентът ще обсъжда премахването на забраната за адвокатите да рекламират своята дейност и да контактуват клиенти чрез използване на посредници, предвижда проектопрограмата на Народното събрание за тази седмица. Тези промени в Закона за адвокатурата са предложени от Министерския съвет (МС) и са втора точка в дневния ред, публикуван на уебсайта на институцията.

В обяснителните мотиви се отбелязва, че Европейската комисия (ЕК) започнала процедура за нарушение срещу Република България поради несъвместимостта на забраната за адвокатите да рекламират своята дейност и да привличат клиенти чрез посредниците. Чрез предложените промени се цели насърчаването на адвокатурата при спазване на законовите изисквания и етичните норми на професията. Установяват се ограничения за използването на лъжлива или подвеждаща информация, недопустимото сравнение с други адвокати, както и обещаването на конкретни резултати.

Освен това, се предвижда парламентът да обсъди и друг законопроект за промяна на Закона за адвокатурата, предложен от Анна Александрова (ГЕРБ-СДС) и група на народни представители. Този законопроект цели премахване на забраната за уговаряне на възнаграждения под определен минимален размер. Целта е установяването на справедливо, обосновано и отговарящо на достойнството на професията възнаграждение, без налагане на минимален размер. Ако няма уговорено възнаграждение за предоставената правна помощ, адвокатският съвет ще определя такова според критериите, предвидени в наредба, издадена от министъра на правосъдието по предложение на Висшия адвокатски съвет.

След това депутатите ще разгледат два законопроекта за промени и допълнения в Търговския закон, предложени от МС. Първият законопроект създава правна възможност за ускорена ликвидация на юридически лица, които през последните дванадесет месеца не са имали дейност, наети служители или регистрация по Закона за данък върху добавената стойност. Юридическите лица, които нямат задължения към държавата и общините, както и данъчни и осигурителни задължения, ще могат да се възползват от улеснената ликвидация.

Вторият законопроект за допълнения в Търговския закон предлага обща уредба на правилата за презгранично преобразуване чрез сливане, разделяне, вливане и отделяне, когато поне едно от участващите дружества е създадено в съответствие със законодателството на друга държава членка на Европейския съюз или държава страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство и има седалище или основно място на дейност в ЕС.

Също така, в плана за деня е второто четене на промени в Закона за счетоводството.

Предвижда се депутатите да обсъдят и проекторешение за удължаване с 180 дни на преговорите с Украйна относно продажба на оборудване за проекта с ядрена енергетика в „Белене“, с цел изпълнение на определени задачи.

Народните представители ще разгледат и проекторешение за включване на диазотния оксид (райски газ) в списъците на наркотичните вещества според Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите.

В дневния ред е включен и Отчетът за дейността на Българската телеграфна агенция, включително финансовият отчет за 2023 г.

Още новини от деня – четете тук