Начало България Какво става в ДПС? Ключови оставки в партията белязаха последните дни

Какво става в ДПС? Ключови оставки в партията белязаха последните дни

79
Джевдет Чакъров (вдясно) и Делян Пеевски са двамата съпредседатели на ДПС Снимка: БТА
Джевдет Чакъров (вдясно) и Делян Пеевски са двамата съпредседатели на ДПС
Снимка: БТА

След две седмици от предсрочните избори за Народно събрание и в текущия момент на политическите спорове за образуване на правителство, в ДПС наблюдаваме важни промени.

На депутата Айсел Руфад й беше отнето членството й в парламентарната група на ДПС. Тя беше избрана за заместник-председател на партията след последната национална конференция през февруари, съобщава „24 часа“.

Претърпяла е смяна от позицията си като областен председател на движението в Шумен. Отбелязаната причина била, че според устава на партията като депутат няма право да ръководи структурата.

Въпреки това, активисти твърдят, че причината била неудовлетворителните резултати от изборите в региона и в Турция.

Преди да стане депутат, тя била пет мандата заместник-кмет на Нови пазар с отговорности в екология, земеделие и управление на европейските фондове.

Нейното избиране за заместник-председател на ДПС на последната национална конференция изненадващо за много. Според изданието „Родопи 24“, което следи близко процесите в ДПС, в партийния щаб са убедени, че слабите резултати на движението в Шуменско са директен резултат от предизборната й кампания сред изселническата общност.

Сайтът дори съобщава за опозиционни настроения сред изселническите организации срещу Руфад.

За последните три дни това е втората съществена промяна в парламентарната група. Във вторник беше подадена оставка от бившият депутат и зам.-председател на 49 НС Филиз Хюсменова.

Предполагаемата причина била слабите резултати на партията във Варна.

В сряда общинският съветник в морската столица и областният координатор на ДПС Сали Табаков беше изключен от партията след като бе арестуван заедно с тъста си Захир Османов и главната секретарка на МОН Албена Михайлова заради спорни сделки.

Ако Руфад не подаде оставка, тя ще стане вторият независим депутат в 50-ото НС след изгонването на Калоян Методиев от групата на БСП.