Начало Свят Какво се случва във Венецуела?

Какво се случва във Венецуела?

59
Протест срещу официално обявените резултати от президентските избори, според които Мадуро печели нов мандат,
Протест срещу официално обявените резултати от президентските избори, според които Мадуро печели нов мандат, / Снимка: БТА

Венецуелски граждани от цялата страна се събраха по улиците вчера, за да изразят своето недоволство от изборните резултати, които са оспорвани поради обвинения в изборни измами. Настъпиха сблъсъци с полицията, докато бъдещето на страната е изпълнено с несигурност.

Изборите в неделя бяха от особено значение за бъдещето на Венецуела. Много млади поддръжници на опозицията заявиха, че ще напуснат страната, ако авторитарният лидер Николас Мадуро бъде преизбран, указвайки икономическия колапс на страната и насилствените подгоннения по време на неговото управление. Опозицията се мобилизира, изправяйки управляващата власт пред най-тежкото предизвикателство за последните 25 години.

Въпреки обещанията на Мадуро за честни и свободни избори, процесът беше засенчен от обвинения за нечестна игра – арестуване на фигури от опозицията, забрана за кандидатстване на ключов лидер на опозицията, цензуриране на медиите и затруднения за вота на венецуелци в чужбина.

Въпреки официалното обявяване на Мадуро за победител от избирателния орган, който е доминиран от съюзниците на президента, опозицията отрита резултатите, докато латиноамериканските лидери решиха да не признаят победата му.

Какво се разиграва точно:

Срещу кого стоят противниците?

Мадуро дойде на власт след смъртта на предшественика си Уго Чавес през 2013 г. Ако той спечели отново, това ще бъде третият му шестгодишен мандат в духа на „чавизма“, идеологията на левия популизъм, която е наречена на бившия лидер.

От друга страна стои обединеното опозиционно движение, което преодоля дисгармониите, за да сформира коалиция. Енергичната опозиционна кампания подпали надеждата в разочарованото население, което търси отчаяно промяна в страна, засегната от сериозни икономически проблеми, което доведе до избягването на около 8 милиона венецуелци в чужбина.

Бившият дипломат Едмундо Гонзалес се изправи като кандидат на опозицията след като лоялни съдилища на режима забраниха на лидера им Мария Корина Мачадо да кандидатства. Въпреки това мнозина продължават да я виждат като двигател на опозицията, която обеща да възстанови демокрацията и икономиката на Венецуела, ако спечели.

Кой спечели изборите във Венецуела?

Резултатите са спорни. Официално Националният избирателен съвет (CNE) обяви Мадуро за победител късно в неделя след броене на 80% от бюлетините. Според тях, Мадуро получи 51,2% от гласовете, докато Гонзалес получи 44,2%.

CNE все още не е публикувал окончателните резултати.

Обаче опозицията отхвърли резултатите, като твърди, че техните собствени изчисления показват, че Гонзалес е спечелил. В понеделник те съобщиха, че са събрали над 73% от гласовете – 6 милиона за Гонзалес и само 2,7 милиона за Мадуро.

Говорейки в Каракас, Гонзалес и Мачадо заявиха, че всички техни данни са били проверени и споделени онлайн, като искат обществеността и световните лидери да видят това – нещо, което искаха и от CNE.

Обвинения за нечестна игра?

Опозицията се оплаква от нередности още докато гласовете се броят и обработват. Техни свидетели бяха отхвърляни от централата на CNE, докато гласовете се преброяваха, макар ихното присъствие да трябва да гарантира прозрачност и справедливост.

Само ограничен брой наблюдатели бяха допуснати на изборите. Сред тях бе The Carter Center, който изисква CNE да публикува резултатите, тъй като тази информация е „критична за нашата оценка“.

Представители на ООН бяха също на място, като говорителят им заяви, че генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е настоявал за „пълна прозрачност“ и за завършване на изборния процес без вмешателство, за да се гарантира свободното изразяване на волята на избирателите.

Опозицията счита, че CNE е спрял отправянето на данни от избирателните секции към централния орган, което блокира разглеждането на повече гласове.

Правителството беше обвинявано и в миналото за манипулация на гласове, въпреки че отрече това. Правителството на Мадуро контролира почти всички държавни институции, включително CNE, която през 2017 г. беше обвинена в манипулация на данните за избирателната активност.

Избирателният орган все още не е отговорил на обвиненията на опозицията.

Реакцията на венецуелците

Въпреки че прибързаниците на Мадуро отбелязаха победата му в някои части на Каракас, в понеделник беше обилно от протести от страна на опозицията. В Каракас стотици души маршираха по улиците, разпространявайки венецуелски знамена и скандирайки „Свобода!“

Записи от цялата страна показват маси, които правят шум, чрез удряне на тенджери, тигани и други предмети, за да привлекат вниманието. Това е форма на народен протест, използван също в Чили и Испания. Шумът е толкова силен, че може да се чуе отдалеч извън градовете.

Десетки войници от Националната гвардия с облекло за разпити на безредици, поддушаваха предимно мирните протести със сълзотворен газ и пръти.

Гонзалес и Мачадо призоваха протестните действия да продължат и във вторник.

Мадуро осъди протестите, заявявайки, че неговото правителство „знае как да се справи с тази ситуация и да победи онези, които проявяват насилие“.

Той също така твърди, без да предостави доказателства, че повечето от протестиращите са насилствени криминалци и че планът им е измислен в САЩ.

За венецуелците това е позната черна територия. Предишни протести на опозицията доведоха до жестоко подгонване от страна на полицията и военните, особено през 2017 и 2019 г.

Международни реакции

Много регионални и световни лидери подложиха на съмнение резултатите, макар че някои от партньорите на Венецуела подкрепиха Мадуро.

„Имаме сериозни опасения, че обявените резултати не отражават волята на венецуелците. От изключителна важност е всеки глас да бъде преброен честно и прозрачно. Настояваме изборните служители да споделят информацията с опозицията и независимите наблюдатели веднага“, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Министрите на външните работи и службите на няколко европейски държави, като Обединеното кралство и Испания, изразиха сходни опасения.

Други страни от Латинска Америка, като Аржентина, Чили, Коста Рика, Перу, Панама, Доминиканската република и Уругвай отказаха да признаят резултатите и премахнат своя дипломатически персонал от Венецуела.

Правителството на Мадуро обвини нациите, че са „група от десни правителства, подчинени на Вашингтон, открито отдадени на най-мръсните фашистки идеологически позиции“.

През понеделник Венецуела спря търгов