Начало Водещи Какво знаем за ракетната атака на Иран срещу Израел и какво следва?

Какво знаем за ракетната атака на Иран срещу Израел и какво следва?

69
Иран Израел
ЕС осъди иранската атака срещу Израел; Ситуацията в Близкия изток показва пълния провал на Вашингтон, твърди Москва
Ракети в небето над Централен Израел на фона на предупредителни сирени за ракетен обстрел от Иран, 1 октомври 2024 г. Снимка: АП/БТА

Иран предприе безпрецедентна атака срещу Израел и изстреля множество ракети по страната след седмици на нарастващо насилие и напрежение в региона.

Иранският Корпус на гвардейците на ислямската революция (КГИР) заяви във вторник, че е изстрелял ракети срещу Израел в отговор на смъртоносните израелски атаки срещу цивилни в Газа и Ливан, както и на убийствата на висши лидери на Хамас и Хизбула.

Във вторник вечерта в Израел звучаха сирени, докогато ракети паднаха върху няколко града. Израел и неговият основен съюзник Съединените щати, съобщиха, че военните им са работили заедно, за да свалят повечето от близо 200-те снаряда, изстреляни от Иран.

Според израелската армия са регистрирани само „няколко“ попадения в централните и южните части на страната, а двама души са били ранени от падащи шрапнели в района на Тел Авив.

Ето какво знаем за атаката, по-широкия контекст и какво може да последва.

Какво се случи?

  • Точните подробности за иранската операция остават неясни, но КГИР заявиха, че ракетите са били насочени към „жизненоважни военни цели и цели за сигурност“ в Израел.
  • По-късно КГИР съобщиха, че атаката е била насочена конкретно срещу три военни бази в района на Тел Авив.
  • Според иранските държавни медии, атаката, която беше придружена и от широкомащабна кибератака, за първи път използва новите хиперзвукови балистични ракети Фатах на Иран.
  • Израелската армия заяви, че е прихванала „голям брой“ от 180-те балистични ракети, изстреляни от Иран, но че е имало „изолирани“ удари в централен и южен Израел. Според КГИР, 90 процента от изстреляните снаряди са улучили целите им.
  • Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза, че американските военни са „координирали тясно“ с израелските си колеги, за да свалят снарядите.
  • Съливан допълни, че в Израел не са докладвани смъртни случаи: „Накратко, въз основа на това, което знаем към този момент, тази атака изглежда е неутрализирана успешно и е неефективна“, каза той.

В отговор на какво беше атаката?

  • Иранската атака е в отговор на убийството на ръководителят на ливанската групировка Хизбула Хасан Насрала и командващия на КГИР Абас Нилфорушан миналата седмица в Бейрут, както и на убийството на лидера на Хамас Исмаил Ханийе в Техеран през юли.
  • Експерти предупредиха, че Близкият изток е на ръба на мащабна регионална война на фона на войната на Израел в ивицата Газа, която уби повече от 41 000 палестинци от октомври 2023 г.
  • Ливанската групировка Хизбула започна да изстрелва ракети в Северен Израел малко след началото на войната в Газа, заявявайки, че има за цел да подкрепи палестинците в обсадения анклав.
  • Оттогава израелската армия разменя огън с Хизбула през израелско-ливанската граница, прогонвайки десетки хиляди хора и от двете страни.
  • През последния месец израелската армия увеличи атаките си срещу Ливан, нанасяйки удари по цели в столицата Бейрут и подхранвайки още повече страховете от тотална война.

Как световните лидери реагираха на иранската атака?

  • Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че Иран е „направил голяма грешка“ и „ще плати за нея“.
  • Израелският пратеник в ООН, Дани Данон, каза, че страната „ще предприеме всички необходими мерки, за да защити гражданите на Израел“: „Както по-рано изяснихме на международната общност, всеки враг, който атакува Израел, трябва да очаква сериозен отговор, “, написа Данон в социалните мрежи.
  • Иранският президент Масуд Пезешкиан написа в публикация в X, че атаката е „решителен отговор“ на „агресията“ на Израел. „Нека Нетаняху знае, че Иран не търси война, но стои твърдо срещу всяка заплаха“, написа той. „Не влизайте в конфликт с Иран.
  • Мохамад Джавад Зариф, стратегическият съветник на Пезешкиан, коментира, че „Иран има право на самоотбрана срещу повтарящи се израелски въоръжени атаки срещу иранска територия и нейните граждани“.
  • Хамас, палестинската групировка, която управлява Газа, приветства иранската атака като „героична“ и заявиха, че изпраща „силно послание към ционисткия враг и неговото фашистко правителство, което ще помогне за възпирането и овладяването на техния тероризъм“.
  • САЩ обещаха своята „желязна“ подкрепа за Израел, като президентът Джо Байдън каза, че страната му „напълно, напълно, напълно подкрепя Израел“. Говорителят на Държавния департамент Матю Милър каза, че Вашингтон ще „застане до народа на Израел в този критичен момент“.
  • Американският министър на отбраната Лойд Остин и неговият израелски колега Йоав Галант са обсъдили „тежките последици за Иран“, ако започне „директна военна атака“ срещу Израел. Но не се казва какви ще бъдат тези последствия.
  • Германският външен министър Аналена Бербок каза, че страната е предупредила Иран за „опасната ескалация“, която според нея „тласка региона още повече към ръба на пропастта“.
  • Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш осъди „разширяването на конфликта в Близкия изток с ескалация след ескалация“. В публикация в X той написа: „Това трябва да спре. Ние абсолютно се нуждаем от прекратяване на огъня.“

Какво следва?

  • Израелският военен говорител Даниел Хагари каза, че Израел е „напълно готов да се защити и да отмъсти“ на иранската атака.
  • Джейк Съливан, съветник на Белия дом, каза пред репортери, че администрацията на Байдън „е дала да се разбере, че ще има последствия – тежки последици – за тази атака“ от Иран и САЩ „ще работят с Израел“.
  • Иран предупреди Израел да не отговаря на атаката му, заплашвайки да изстреля нови ракети срещу страната.
  • Раед Джарар, директор за застъпничество в базирания в САЩ мозъчен тръст DAWN, каза пред Ал Джазира, че Близкият изток сега е в „пълномащабна регионална война“, която няма да приключи без промяна в американската политика. „Това няма да спре, без Съединените щати да стъпят и да кажат: „Няма да изпращаме повече оръжия на Израел. Ние няма да финансираме и подпомагаме израелски престъпления“, каза той.
  • Омар Рахман, сътрудник в Близкоизточния съвет по глобални въпроси, каза, че „няма съмнение“, че Израел ще отговори на атаката. „Ще се влезе в типа ответни действия, които раждат по-голяма война“, каза той пред Ал Джазира.
  • Рахман добави, че Израел „се опитва да предизвика тази война“ чрез действията си през последните няколко месеца. „Израел е способен на масово унищожение, както виждаме в Ливан. Той е способен да води наистина унищожителна война. Мисля, че Иран се опитва да избегне това, но е на път към някакъв вид война с Израел.

*Текстът е публикуван в „Ал Джазира“. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

Още международни новини – четете тук