Начало Любопитно Какво знаем за Нова Зеландия възможно най- отдалечената държава от нас

Какво знаем за Нова Зеландия възможно най- отдалечената държава от нас

44
Нова Зеландия
Снимка: БТА

История

Няма точни археологически данни за първите обитатели на Нова Зеландия, но се смята, че полинезийците от Източна Полинезия са пристигнали в началото на 13 век.

Съмняват се за начина, по който са пристигнали. Вероятно с малки кануа, но дори с големи плавателни съдове, които са донесли маорското население.

Анексиране 

През 1838 г. Нова Зеландия става частност от британската колония, която по-късно става отделна колония под управлението на губернатора Хобсън.

Сключва се Договорът от Вайтанги през 1840 г., с който маорите предават суверенитета си на короната в замяна на защита и владение на земите си.

Политическа независимост

След 1865 г. губернаторът изгубва власт, а политическата власт преминава в ръцете на националното и провинциалното правителство.

През края на 19-ти век Нова Зеландия изразява желание за независимост, като участва във Втората световна война на своя собствен начин.

През 1948 г. става пълноценна държава, а през 1986 г. приема Закона за конституцията, като става напълно независима правно.

Въпреки това, през 2020 г. все още е част от британската монархия, но има нарастващо движение за превръщане в република.

Културна среда

Културните влияния в Нова Зеландия са преимаществено европейски и маорски. Много култури се асимилират, но запазват традициите си.

Маорите се борят за запазването на културата си, което води до културен ренесанс, като се поддържат традициите и художествените прояви.

Ежедневие и социални обичаи

В Нова Зеландия се пазят старите традиции, както и се празнуват различни култури в годишните фестивали като китайския и индийския.

Националните празници като Денят Вайтанги и Денят на ANZAC имат специално значение и се отбелязват с традиционни церемонии и спортни събития.

Изкуствата

Нова Зеландия е известна с филмовата си индустрия и успехите на местни режисьори и актьори във филмовите продукции по света.