Начало Новини КАЗИНФОРМ: Икономическият растеж на Казахстан се ускорява, съобщи Евразийската банка за развитие

КАЗИНФОРМ: Икономическият растеж на Казахстан се ускорява, съобщи Евразийската банка за развитие

24
КАЗИНФОРМ: Икономическият растеж на Казахстан се ускорява, съобщи Евразийската банка за развитие

Евразийската банка за развитие (ЕБР) представи макроикономически обзор на шестте страни членки на финансовата институция. Според анализаторите БВП на Казахстан се е увеличил с 4 на сто в периода януари-септември тази година, предаде казахстанската новинарска агенция КАЗИНОРМ.

„Растежът на БВП на Казахстан ускори до 4% на годишна база в периода януари-септември 2024 в сравнение 3,3% на годишната база през първата половина на годината. Разширяването на предприемаческата дейност е подпомагана от подобрената динамика на растежа в сферата на услугите и търговията“, пише в обзора.

Като цяло, съвкупният БВП на региона на операциите на ЕБР се е увеличил с 4,2% на годишна база през януари–август 2024 г., отбелязват анализаторите. В същото време високият темп на икономически растеж в участващите страни се запазва благодарение на активното вътрешно търсене.

Инфлационната картина в региона остава смесена, отчита ЕБР. Също така Евгений Винокуров, главен икономист на банката, каза, че Казахстан „супер успешно“ е пласирал 10-годишни доларови облигации, което показва интереса на чуждестранните инвеститори към икономиката на страната.

„Казахстан стана пионер в навлизането на международните капиталови пазари, след като успешно пласира 10-годишни доларови облигации за 1,5 милиарда долара при 4,7%. Това наистина успешно пласиране демонстрира доверието и големия интерес на чуждестранните инвеститори към икономиката на Казахстан“, отбеляза той.

Авторите на обзора също така подчертават, че Евразийският регион се влияе не само от глобалните икономически тенденции, но също така е в състояние да повлияе на световната икономика, което е възможно, например, чрез разработването на нови логистични маршрути, включващи наземни транспортни комуникации, свързващи Азия, Европа и Близкия изток в глобалните вериги за доставка на стоки. Това подкрепя устойчивостта на международната търговия, повишава продоволствената сигурност и позволява диверсификация на източниците за доставка на световните пазари на стоки, предимно селскостопански продукти и метали, според ЕБР.

По-рано вицепремиерът и министър на икономиката Нурлан Байбазаров съобщи на заседание на правителството, че благодарение на предприетите мерки растежът се ускорява за трети пореден месец.

(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и КАЗИНФОРМ)