Начало Водещи Кабинетът е готов с бюджет: Връща ДДС за ресторантьорите на 20%, залага...

Кабинетът е готов с бюджет: Връща ДДС за ресторантьорите на 20%, залага 3% дефицит

44
Бюджет 2024
Снимка: БТА

Проектобюджетът на България за 2025 година ще е с 3 процента дефицит, каза пред журналисти днес в МС служебният вицепремиер и министърът на финансите Людмила Петкова след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Внасянето на проектобюджета ще бъде забавено и той ще бъде предложен на следващия 51-ви парламент, както това ще стане и с промените в данъчните закони, каза Петкова.

Проект на бюджет вече е обсъден със социални партньори и с Националното сдружение на общините в България, но предстоят и консултации с партиите, които ще влязат в парламента. Надявам се параметрите на проектобюджета да бъдат одобрени, поне в по-голямата си част, каза Петкова, цитирана от БТА.

Не предлагаме промени в ставките на основните данъчни закони – Закона за ДДС, Закона за данъците на фирмите и на данъка върху доходите на физическите лица, посочи Петкова.

В проекта за бюджет е заложено връщане на ставката на ДДС от 20 процента върху хляба и за дейността на ресторантьорите. Годишният ефект от връщането на ставката е 400 млн. лева, каза Петкова.

Вицепремиерът напомни, че правителството не може да внесе в Европейската комисия промени в Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) без санкция на парламента.

Тя призова за бързо разглеждане на предложенията за промени в парламента, защото сроковете за изпълнение на проектите по него стават все по-кратки.

Социалните партньори подкрепиха днес повечето промени в данъчните закони.

Представителите на работодателските организации изразиха резерви относно декларирането на данни за дълготрайните материални активи и материални запаси на тримесечна база, натоварването на транспортните фирми със задължението да предават информация към агенция „Митници“, както и относно въвеждане на санкция за юридическите лица при необявяване на данъчна информация към НАП.

От КНСБ заявиха, че подкрепят промените в данъчните закони, но са против философията на данъчно-осигурителната система в България, която натоварва по-бедните хора.

От синдиката обявиха, че имат предложения за промени в данъците, с които приходите в бюджета ще се увеличат с 4,7 млрд. лева за една година. Предложенията включат вдигане на ставката на корпоративния данък от 10 на 15 процента и въвеждане на данък върху финансовите трансакции.