Начало Водещи И Прага взима мерки срещу прекомерния туризъм

И Прага взима мерки срещу прекомерния туризъм

39
Прага

Прага е град, известен както с бирата си, така и с историческата архитектура. Но властите в града възнамеряват да забранят обикалянето на барове до късно през нощта, опитвайки се да сложат край на репутацията на града като парти дестинация.

Чешката столица е поредната европейска туристическа дестинация, която взима мерки срещу многобройните тълпи туристи, на фона на опасения относно въздействието им върху качеството на живот на местните.

Заместник-кметът на Прага Иржи Поспишил обясни, че целта е да се обезсърчат туристите, които идват „за кратко време само за да се напият“ в полза на „по-културните и по-богати туристи“, пише агенция Франс Прес.

През последните две десетилетия, благодарение на бума на бюджетните авиокомпании, Прага се превърна в любима дестинация за ергенски и момински партита, особено на хора от Великобритания.

Новината идва след като жителите на Прага 1, историческият квартал на града и дом на защитените от ЮНЕСКО площад на Стария град, Пражки замък и Карловия мост, се оплакаха относно шума, причинен от  множеството пъбове.

В изявление, предоставено на CNN Travel, Службата на общинския район на Прага 1 потвърди, че има забрана за обхождането на кръчми от 22:00 часа до 6 сутринта местно време . Тя ще влезе в сила около началото на ноември.

Местните власти допълниха, че забраната на нощните обиколки по кръчмите е водена от желанието им да намалят „разрушителното поведение, особено по време на събития като ергенски и момински партита, които често водят до прекомерен шум и смущават, както местните жители, така и останалите посетители на града. Тези дейности не са в съответствие с вида туризъм, който се стремим да култивираме“, допълват общинските власти.

„Никой няма да има забрана да ходи на кръчма“

Вацлав Старек, ръководител на Чешката асоциация на хотелиерите и ресторантите, похвали решението. Според него, пътуванията до центъра на гарда в търсене на бира са проблем за местните хора и за другите туристи“.

Забраната засяга само групови обиколки, организирани от агенции, и няма да попречи на отделни групи да посещават баровете или да остават навън да пият до късно. Както посочва Старек, „на никого няма да бъде забранено да ходи в кръчма“.

Според Саймън Олд, който работи в  туристически агенции, които организират ергенски и момински партита за британци в чужбина, предположи, че забраната няма да възпре хората да се отправят към Прага.

Наричайки забраната „половинчата“, Олд смята, че чешките власти са в правото си да се опитват да ограничават антисоциалното поведение, но хората ще продължат да обикалят кръчмите, просто това ще се случва в по-ранните часове.

Прага се присъединява към много градове в Европа, които взеха мерки за отблъскване на туристите през последните месеци. Властите във Венеция, например, наскоро ограничиха размера на туристическите групи до 25 души и забраниха мегафоните. А  кметът на Барселона планира да прекрати наемането на апартаменти за туристи до 2028 г.

*Източник: CNN

Още любопитни новини – четете тук