Начало България И Бойко Борисов настоя за оставката на вътрешния министър Калин Стоянов

И Бойко Борисов настоя за оставката на вътрешния министър Калин Стоянов

69
Бойко Борисов
Бойко Борисов

Вчера бях свидетел на няколко недопустими действия, когато вътрешен министър вдигна юмрук пред президентството. Това поведение не може да бъде приемливо, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на брифинг, свързан със случилото се вчера с проектокабинета „Кожарева“.

„Поради това действие, ние от ГЕРБ настояваме категорично за отстраняването му. Един вътрешен министър не може да се държи по този начин, особено в контекста на изборите“, подчерта Борисов.

„Дефендирах Калин Стоянов. Когато аз и Кирил Петков обмисляхме кандидата, търсехме специалист. Съгласихме се за Калин Стоянов, тъй като беше част от ГДБОП. При нашият разговор Стоянов изрази желание да работи в ГДБОП. ГЕРБ настоява Калин Стоянов да бъде освободен от длъжността“, допълни той.

Борисов посочи, че кандидат-премиерът Горица Кожарева действала „прекалено бързо“, след като президентът отказа да подпише указа за Стоянов.

„Трябваше да представи документация за друг кандидат“, каза Борисов.

„Държавата не трябва да е заложник на вътрешен министър. Като премиер дадох пример с множество смяни на вътрешни министри – не само един или двама. В ГЕРБ вътрешният министър няма да ни пречи. Преживяхме арести, репресии. Не забравяйте това“, коментира той.

„Призовавам президента Радев да намерят решение и да отстрани Калин Стоянов. Да изберат подходяща личност, за да можем бързо да излезем на избори“, подчерта лидерът на ГЕРБ.

Относно предложението на ПП-ДБ за попълване на „домова книга“, лидерът на ГЕРБ заяви, че няма да се включи: „Не съществува нещо като равенство между премиерите“.

Вижте повече новини тук