Начало Водещи ИТН при Радев: Ако продължи политическата каша, хората ще узреят за идеята...

ИТН при Радев: Ако продължи политическата каша, хората ще узреят за идеята за президентска република

59
ИТН при Радев: Ако продължи политическата каша, хората ще узреят за идеята за президентска република


Президентът Румен Радев продължава с консултациите преди връчване на първия мандат за съставяне на правителство. Първи за среща на „Дондуков“ 2 пристигнаха представители на „Има такъв народ“.

Ниската избирателна активност поставя под въпрос легитимността на самите държавни институции“, посочи в началото на срещата президентът. Той изтъкна, че именно ИТН са повдигнала още предварително темата за третия мандат. Радев обобщи, че ГЕРБ вече са предложили правителство на малцинството, „Възраждане“ – анти ГЕРБ коалиция. „Как гледате на всички тези варианти и ако можете, да дадете по-конкретни параметри на вашето предложение и неговия обхват“, добави Радев.

От името на ИТН Тошко Йорданов припомни, че не говорят за експертен кабинет отсега. По думите му при този вариант ще има програма и ще получи подкрепа, ако я изпълнява и ще си носи последствията, ако излъже гражданите.

„Според нас най-разумният, практичен и верен ход на парламента е с третия мандат да се пристъпи към изработване на програма и експертно правителство, което да започне да я изпълнява“, обясни председателят на ПГ на ИТН. Само това е изходът от кризите, в които се намираме.

„Ние, като член на ЕС, трябва да защитаваме националните интереси и след това тези на общността, а не по команда“, подчерта той.

Президентът попита какви възгледи застъпват за промяна на избирателната система и изреди няколко, сред които и смесена с мажоритарен елемент.

„Има и трети вариант – президентска република“, започна Йорданов, а Радев го прекъсна, че сега ще бъдат упрекнати, че си подават топката.

„Това не променя нашето мнение, защото такава президентска власт има много по-голяма легитимност, защото е получила над 50% подкрепа“, защити позицията на ИТН Тошко Йорданов. По думите му разговор за промяна на избирателната система се повдига при политическа криза.

„Ако продължи така политическа каша, напълно вероятно е хората да узреят за тази идея“, каза за президентската република депутатът от ИТН и напомни, че именно затова те са настоявали за референдум по въпроса.

Днес е третият и последен ден от консултациите за съставяне на редовно правителство.. Държавният глава разговаря в понеделник и във вторник с представителите на ГЕРБ-СДС, на ДПС, на „Продължаваме промяната – Демократична България“ , на „БСП за България“ и на „Възраждане“.

Още новини от деня – четете тук