Начало Водещи ИТН вече са склонни на разговори за кабинет на „Възраждане“

ИТН вече са склонни на разговори за кабинет на „Възраждане“

154
Тошко Йорданов
Тошко Йорданов. Снимка: БТА

Заявка за водене на разговори с всички парламентарни сили без ГЕРБ и ДПС, направи лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

В интервю за Българското национално радио той лансира идеята, че ако президентът връчи третия мандата на партията му, то тогава „Възраждане“ ще води разговори с останалите формации.

Идеята се хареса на Тошко Йорданов от „Има такъв народ“, който отговори, че той и колегите му биха разговаряли с „Възраждане“, въпреки че партията на Слави Трифонов твърди, че има евроатлантическа насоченост.

Лена Бориславова: Разбирам защо г-н Борисов е тъжен – от една страна го изнудва Слави, от другата – Пеевски

Ако третият мандат за съставяне за правителство отиде при „Възраждане“, партията ще започне разговори за формиране на общо правителство с „Продължаваме промяната – Демократична България“, „БСП за България“, „Има такъв народ“ и „Величие“, каза в предаването „Неделя 150“ по Българското национално радио Костадин Костадинов.

В парламента има две партии, които са огромният проблем за функционирането на политическата система, ГЕРБ и ДПС, но тези две формации имат 115 гласа, а останалите имаме 125, каза Костадинов.

Всички останали говорихме, че ГЕРБ и ДПС трябва да бъдат изолирани от властта. Кабинет може да бъде съставен от другите партии в парламента с мандат на „Възраждане“, посочи председателят на партията.

Той обясни, че темите, по които се различават с другите формации, могат да бъдат решени чрез референдум. Имаме формула за успех, заяви той и добави, че в този случай министър-председателят трябва да е консенсусна фигура.

По думите на Костадинов има два варианта – или кабинет с мандата на „Възраждане“, или нови избори. Според председателя е възможно да има изненади и някои партии или депутати да подкрепят кабинет на ГЕРБ и ДПС.

Петър Чолаков за ДЕБАТИ: Алгебричен сбор за правителство има, това, което пречи, е липсата на легитимност

Всяко правителство трябва да бъде експертно, независимо дали експертите имат ярка политическа окраска, или нямат такава, каза Костадинов.

Утре президентът Румен Радев започва в консултации с представители на парламентарните групи в 50-ото Народно събрание. Държавният глава ще проведе консултации с парламентарната група на ГЕРБ-СДС, ДПС и „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Ярки политически лица в експертен кабинет не може да има, защото там зависимостта от конкретната партия е много голяма, обясни председателят на парламентарната група на ИТН и неин зам.-председател Тошко Йорданов.

Той уточни, че за съставяне на правителство с третия мандат, ако той бъде връчен на ИТН, ще разговарят с всички партии в парламента:

„Като идентифицираме конкретните проблеми пред страната, там няма връзка с идеология, можем да търсим решение с всяка една партия“.

По-добре е да има експертно правителство, което да решава проблеми, ако е политическо – по-добре е да има нови избори, категорично подчерта той.

„Ако президентът Румен Радев даде третия мандат за съставяне на правителство на „Възраждане“, бихме отишли на разговори с тях“, добави Йорданов.

Още новини от деня – четете тук