Начало Новини Италия може да закъснее с отварянето на центровете за мигранти в Албания,...

Италия може да закъснее с отварянето на центровете за мигранти в Албания, пише италианско издания

114
Италия може да закъснее с отварянето на центровете за мигранти в Албания, пише италианско издания

Плановете на Рим да изгради центрове в Албания за прием на мигранти, спасени от италианските власти в Средиземно море, са били отложени, според италианския в. „Република“. Засега правителството не е коментирало публикацията, отбелязва ДПА. 

Италия планира да изпраща някои спасени мигранти в два центъра за прием в Албания. Там те ще подават молби за предоставяне на убежище в Италия, исканията им ще бъдат обработвани там и на онези, които бъде отказано убежище, ще бъдат депортирани. Центровете ще бъдат управлявани и финансирани от Италия.

В центровете няма да бъдат пращани мигранти, които сами са успели да се доберат с лодки до бреговете на Италия, или мигранти, спасени в Средиземно море от неправителствени организации. Там ще бъдат отвеждани само мигранти, спасени от бреговата охрана на Италия в международни води.

Центровете се изграждат от военните инженери към министерството на отбраната на Италия. Работите са започнали на 23 март, но в документ на ведомството пишело, че центровете ще бъдат предадени за експлоатация след 233 дни, което е 10 ноември, коментира „Република“.

Правителството на Италия заяви, че иска да отвори центровете през пролетта. Но сега според информацията в „Република“ министерството на отбраната е казало, че има закъснения в строителните дейности.