Начало Новини Италианската област Трентино прие закон за убиване на до осем мечки годишно

Италианската област Трентино прие закон за убиване на до осем мечки годишно

104
Италианската област Трентино прие закон за убиване на до осем мечки годишно

Местният парламент на севернaта италианска област Трентино прие спорен закон, който одобрява убиването на до осем мечки годишно, предаде ДПА. Законът предизвика смесени реакции.

Активисти за защита на животните остро критикуваха решението на местните власти и казаха, че ще предприемат правни действия срещу новия закон, ако е необходимо, дори пред Европейския съюз.

„Този закон е просто явна вендета, която няма да направи нищо, за да подобри безопасността на гражданите на Трентино“, пише в изявление на италианската организация за хуманно отношение към животните „Лав“.

Ръстът на популацията на мечките в областта повиши опасенията за безопасността, след като се случиха няколко инцидента, включително и смъртоносно нападение от мечка през април миналата година, при което загина мъж, излязъл да бяга.

След нападението се увеличиха призивите за действие срещу дивите животни в противовес с исканията на групите за хуманно отношение към животните, които настояха за по-снизходителни мерки за осигуряване на безопасното съжителство между хората и мечките.

Регионалният президент на Трентино Маурицио Фугати изрази задоволството си от новия закон.

„Нашият приоритет е да гарантираме безопасността на хората в Трентино и да предпазим фермите и фирмите, отглеждащи добитък“, каза той.

Когато става въпрос за сигурността на хората, допълни Фугати, не трябва да оставаме без действия. Освен това той посочи, че „опасните мечки трябва да бъдат умъртвени“ и нарече „неефективни“ предложенията за преместването им, които отправиха активисти за правата на животните.

След няколкочасови дебати в парламента късно снощи законодателите одобриха закона, който, според правителството, цели да намали популацията на мечки в областта, която е популярна туристическа дестинация.

Опозицията внесе множество поправки, забавяйки окончателното гласуване.

Парламентарната сесия беше прекъсвана няколко пъти и от опитите на активисти за защита на животните да влязат в залата, за да протестират срещу новия закон.