Начало Спорт Испания постигна успех над защитаващия титлата си тим на Италия

Испания постигна успех над защитаващия титлата си тим на Италия

54
Испания Италия

Испания триумфира срещу Италия с 1:0 в голямото сблъсък от втория кръг на група „В“ на Европейското първенство по футбол в Германия, съобщи БТА.

Единственото попадение в мача беше автогол на защитника Рикардо Калафиори в 55-ата минута. Така Испания се класира за осминафиналите като вторият отбор след Германия.

Делегат на срещата беше Ивета Банкова, шеф на Международния отдел на БФС. Присъства и кралят на Испания, Фелипе Шести.

В друг мач от група „В“ Хърватия и Албания завършиха 2:2. В класирането Испания е на върха с 6 точки след две победи, следвана от Италия с 3 точки, докато Албания и Хърватия имат по 1 точка.

На 24-ти юни от 22:00 часа Испания ще играе срещу Албания, докато Хърватия се изправя срещу Италия.

Минута мълчание преди началото на мача беше посветена на бившия генерален секретар на УЕФА Герхард Айгнер, починал на 80 години.

Испания започна силен мач и доминираше през първото полувреме, но не успя да вкара гол, основно благодарение на вратаря Джанлуиджи Донарума, който направи няколко спасения.

Втората минута беше шанс за Испания, когато Нико Уилямс центрира в наказателното поле, а Педри стреля с глава, но Донарума спаси. В 15-ата минута отново Уилямс пропусна гол след удар с глава от границата на наказателното поле.

Девет минути по-късно Алваро Мората изстреля отдалеч, но Донарума беше на позиция. В следващата атака Фабиан Руис изстреля мощно от около 35 метра, но голманът на „Скуадра адзура“ спаси.

Италия имаше само един удар към вратата на противника през края на първото полувреме чрез Федерико Киеза.

В началото на втората част Лучано Спалети реши да направи две смени и после вкара Матиа Дзакани и Матео Ретеги, които освежиха играта на италианците.

Испания имаше още една атака след рестарта на мача, когато Марк Кукурея центрира към Педри, който стреля от движение, но покрай гредата.

Единственото попадение беше отбелязано в 55-ата минута. Нико Уилямс отново даде асистенция, когато центрира към наказателното поле, а Донарума скъси топката, като тя попадна в коляното на Рикардо Калафиори и завърши в гола на италианците. Това беше петият автогол на турнира.

В 71-ата минута Нико Уилямс имаше възможност да направи 2:0, но топката удари в гредата.

Пет минути преди края Италия получи ъглов удар, но Унай Симон лови топката след удара на Браян Кристанте.

В края на мача Донарума спаси изстрел на Айосе Перес. В шестата минута на добавеното време италианците имаха последен шанс, но не успяха да намерят гол и Испания спечели срещата, осигурявайки си място на осминафиналите.

Полузащитникът на Испания Родри ще липсва срещата с Албания поради натрупан жълт картон.

Наставници на Испания и Италия играха на петото си поредно Европейско първенство. Предишният път се срещнаха в полуфинал на предишния турнир, когато италианците спечелиха дуела с 4:2 след дузпи и се качиха до титлата.

Вижте повече спортни новини тук