Начало Свят Испания обеща 1 милиард евро военна помощ за Украйна

Испания обеща 1 милиард евро военна помощ за Украйна

59
Испания обеща 1 милиард евро военна помощ за Украйна
Снимка: БТА

Президентът на Украйна, Володимир Зеленски, пристигна на първото си официално посещение в Испания.

Посещението беше отложено с една седмица поради интензивните руски удари в района на Харков.

Испанският крал, Фелипе Шести, посрещна лидера на Украйна на летището.

По-късно, Зеленски се срещна с испанския премиер, Педро Санчес, и подписаха споразумение за двустранно сътрудничество, съобщи БНТ.

До края на следващата година Мадрид ще предостави на Киев военно оборудване на стойност 1 млрд. евро.

Украйна вече има подобни споразумения с няколко други държави, включително Германия, Франция и Италия.

На пресконференцията, Зеленски заяви, че от началото на месеца страната му е атакувана с над 3200 управляеми въздушни бомби и посочи, че украинските сили в момента нямат капацитет да защитават въздушното си пространство.

Споразумението се отнася до доставката на съвременна техника за сухопътни, военновъздушни и военноморски сили, като се отчитат „първостепенните нужди на Украйна“.

То предвижда и средства за защита на украинските морски коридори за износ на продоволствени стоки.

Вестник „Паис“ съобщи, че Испания ще предостави 12 ракети

за зенитно-ракетния комплекс „Пейтриът“ и 19 танка „Леопард“ 2А4, произведени в Германия, както и друго оръжие испанско производство като средства за борба с безпилотни летателни апарати и боеприпаси.

Изданието уточнява, че Украйна няма да получи пускови установки за ракетите „Пейтриът“, а само боеприпаси за тях.

Санчес заяви, че не е възможно да се пратят пусковите установки, но добави, че Испания вече предоставя ракети за тях, информира БТА.

Парламентарната асамблея на НАТО прие на форума в София декларация за подкрепа на Украйна до победа

Говорители от кабинета на министъра-председателя и от Министерството на отбраната на Испания отказаха да коментират информацията на „Паис“, отбелязва Ройтерс.

Мадрид обеща също да помага за увеличаване на производствения капацитет на украинската военна промишленост и да проучи възможностите за съвместно производство.

Двете страни се споразумяха да работят за преодоляване на затрудненията в доставките на отбранителни продукти и за предотвратяване на всякакво последващо незаконно разпространение на военни материали, предоставени на Украйна.

Зеленски заяви пред Ройтерс този месец, че западните съюзници се бавят твърде много при вземането на ключови решения относно военната помощ за Украйна.

Той призова партньорите си да се ангажират по-пряко във войната и да помогнат за прехващането на руски ракети над Украйна, както и да позволят на Киев да използва западни оръжия срещу вражеска военна техника, натрупана на руска територия близо до границата с Украйна.

Още новини от деня – четете тук