Начало Водещи Иран отхвърли твърденията, че е подготвял покушение срещу Доналд Тръмп

Иран отхвърли твърденията, че е подготвял покушение срещу Доналд Тръмп

59
Доналд Тръмп
Снимка: БТА

Иран отхвърли твърденията, че страната е подготвяла покушение срещу бившия американски президент Доналд Тръмп.

Обвиненията срещу Иран за заговор за убийството на Доналд Тръмп „са неоснователни и зловредни“. Това заяви за Ройтерс постоянното представителство на Ислямската република в ООН.

„От гледна точка на Ислямска република Иран Тръмп е престъпник, който трябва да бъде съден и наказан от съд, защото нареди убийството на генерал Солеймани. Иран избра законния път за подвеждането му под отговорност“, се казва в изявлението.

Си Ен Ен съобщи, че през последните седмица разузнавателните служби на САЩ са разполагали с информация за евентуален ирански заговор за опит за убийство на Тръмп. Заради предупреждението Сикрет сървис са засилили охраната на бившия президент.

Преди 4 години по време на управлението на Доналд Тръмп в Ирак беше убит най-високопоставения военен в Иран – генерал Касем Солеймани. Според Техеран, заповедта за убийството е дошла от Доналд Тръмп. Според Си Ен Ен обаче, няма индикации, 20-годишният младеж, който в събота се опита да убие Тръмп, да е бил свързан със заговора.

БТА припомня, че през последните дни Сикрет Сървис бе подложен на внимателна проверка, след като стана известно, че заподозреният стрелец е имал безпрепятствен достъп до покрива и е стрелял директно срещу Тръмп, засягайки ухото му, като уби и участник в митинга и рани още двама души.

Стрелецът, който се опита да убие Доналд Тръмп, стреля от покрив, който службата обяви, че е извън нейния периметър на сигурност – фатален пропуск, който службата не е трябвало да прави, заявиха двама бивши нейни служители.

Това разкри сериозен пропуск в сигурността, каза Кенет Валънтайн, бивш отговорен специален агент на Сикрет Сървис: „Той не е трябвало да може да се качи на покрива“, обясни той. Според Валънтайн службата е трябвало да има и някой, който да наблюдава покривите и да бъде в състояние да попречи на евентуална заплаха като допълнителна мярка за защита.

„Тайните служби казаха, че сградата е била извън техния периметър. Това не е вярно. Това трябваше да бъде в рамките на периметъра им“, каза друг бивш агент на Сикрет Сървис в интервю. „Това беше голям провал“, допълни той.

И двамата бивши служители на Сикрет Сървис заявиха, че службата е трябвало да определи сградата като риск относно за сигурността и да поеме отговорност и за нея, така че да не може да има достъп дотам, отбелязва Ройтерс.